Livrädd SR-reporter flydde ut ur hytten

avSusanna Vidlund

Avslöjades som infiltratör av Sverigedemokraterna

Foto: Sveriges Radio

Reportern på Sveriges Radios program Kaliber infiltrerade Sverigedemokraterna.

På en färja mellan Tallinn och Stockholm blev hon fråntagen sin väska med inspelningsutrustning, efter att ledande Sverigedemokrater börjat misstänka att hon inte var den hon utgivit sig för att vara.

– Jag blev ju livrädd. Jag fattade med en gång att jag var körd nu, så jag försökte bara ta mig ut, berättar Kalibers reporter Caroline Stenman i en tv-intervju som är publicerad på SR Ekots hemsida.

Dolda inspelningar och bilder från övervakningskameror som Ekot har tagit del av, visar hur Caroline Stenman flyr ut från en hytt på färjan. I hytten finns Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och kommunfullmäktigeledamot i Lund tillsammans med Christian Westling, kandidat till Europaparlamentet från Stockholm och William Petzäll, kommunfullmäktigeledamot från Borås och vice ordförande i ungdomsförbundet.

Vill titta i väskan

Reportern som har infiltrerat det politiska partiet har då precis blivit konfronterad av Erik Almqvist som kräver att få titta i hennes väska.

Caroline protesterar. När hon försöker ta sig därifrån, spärras vägen ut genom dörren.

– Jag var så rädd att jag tänkte "jag måste ut härifrån, det är lika bra att jag släpper väskan".

Caroline lämnar väskan bakom sig och flyr genom korridoren på färjan.

Ungefär en halvtimme senare visar bilder från övervakningskameror på färjan hur en kvinnlig sverigedemokrat går mot receptionen. Hon ska där utge sig för att vara Caroline Stenman och får därefter ut nyckeln till Carolines hytt. Hon går sedan tillbaka hytten där flera partimedlemmar ska ha samlats. Med på plats finns bland annat partiets ordförande Jimmie Åkesson, rapporterar SR Ekot.

Bilderna från övervakningskameran visar sedan hur Erik Almqvist och Christian Westling en stund senare går in i Carolines hytt och tillbringar ungefär en minut där.

Väskan försvann

Kalibers producent konfronterar Sverigedemokraterna och begär att få tillbaka väskan som förutom kamerautrustningen också bland annat innehåller en mobiltelefon, en plånbok med pengar, kreditkort och reporterns körkort. Väskan lämnas dock inte tillbaka.

På övervakningsfilmen ses förbundssekreteraren Louise Erixon komma ut med en svart ryggsäck från den hytt där Caroline tidigare blev konfronterad av Sverigedemokraterna. Enligt Ekot ses Louise Erixon gå ut på färjans däck med väskan. När hon kommer tillbaka in igen har hon dock inte väskan med sig.

När färjan anländer till Stockholm går polisen igenom Sverigedemokraternas packning men utan att hitta Carolines väska. En teori är enligt Ekot att reporterns väska kan ha förvarats i ryggsäcken.

Polisen och kammaråklagare Anita Glad har utrett händelsen, men Glad har beslutat att lägga ner förundersökningen i brist på bevis. Enligt Ekot har Glad dock inte tagit del av de övervakningsfilmer som polisen har haft tillgång till och som SR Ekot nu har publicerat på sin hemsida.

Trodde hon var "vänsterextrem"

Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, är i en intervju kritisk till Kalibers arbetsmetoder. Han anser att eftersom polisens förundersökning nu är nedlagd, börjar rapporteringen kring händelsen att "närma sig förtal". Han berättar att Sverigedemokraterna bland annat gick in i reporterns hytt i hopp om att få kontakt med henne.

– Vi trodde att hon var en vänsterextrem infiltratör i det läget. Vi ville veta vilken organisation som låg bakom och varför givetvis, säger han till P1 Morgon.

Erik Almqvist uppger att han inte känner till hur man fick tag i nyckelkortet som användes för att ta sig in i hytten. Han säger också att han inte vet vart reporterns väska tog vägen och uppger att många var väldigt upprörda vid tillfället.