Nyheter

Skräppostmängden ökar med 75 procent

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Nästa år förväntas 350 miljarder spam skickas – om dagen

2009 var ett briljant rekordår för spammare.

Spam om händelser med stort allmänintresse – som Michael Jacksons bortgång och Tiger Woods otrohetsaffärer – var perfekta att lura nätanvändare med.

Och nästa år förväntas skräppostmängden öka. Med obegripliga 75 procent.

Du har tröttnat på den för länge sen – skräpposten. Oönskade reklamutskick, bedrägeriförsök eller datorvirus dolda i mejl.

Men nästa år kommer den att öka lavinartat – till drygt 350 skräppostmeddelanden om dagen, enligt Cisco Security, som kartlägger världens e-posttrafik.

Nya vägar in

När du öppnar ett spammejl riskerar din dator att infekteras med skadlig kod som kan stjäla information och lösenord.

Datorn kan också kapas och bli en del i ett större nätverk som i sin tur skickar ut spam till andra. Din dator blir allt långsammare för att till slut kanske bli helt oanvändbar.

Men takt med att epost-filtren mot spam blir effektivare – så blir också spammarna mer raffinerade.

2009 lurade de oss att klicka på länkar som laddade ner ovälkommen programvara och verifierade våra e-postadresser genom kittlande mejl om bland annat Michael Jackson och Tiger Woods.

– Spammarna skickar mejl eller gör länkar om ämnen som är medialt uppmärksammade och som många är intresserade av och kan tänkas klicka på, säger Henrik Davidsson, Nordenchef på Cisco.

Stora pengar

Inför nästa år är det främst vid olika högtider och som vi i förväg kan förvänta oss spam. Mängden ökar kring exempelvis Alla hjärtans dag, det kinesiska nyåret, påsk och USA:s nationaldag.

– Dels är det semestertider och företagens säkerhetsavdelningar är underbemannade, dels förväntar vi oss mycket mejl och är kanske lite mer urskiljningslösa med vad vi klickar på, säger Davidsson.

Målet för spammarna är att kapa din dator så att de kan fjärrstyra den att skicka mejl. De skapar stora nätverk som de säljer till mindre nogräknade företag som vill skicka reklam.

– Vi känner till exempel till ett företag som sålde falska virusprogram genom ett sådant här nätverk. De tjänade 150 000 dollar på tio dagar. Det är enorma pengar i det här, säger Henrik Davidsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: