Varnades för ny massaker

Av: Thomas Erikson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Finländare ser våldsdåd som unika

Våldskultur? 2008 sköt Matti Saari ihjäl tio personer på en skola i Kauhajoki.
Foto: Scanpix
Våldskultur? 2008 sköt Matti Saari ihjäl tio personer på en skola i Kauhajoki.

Fyra stora blodbad i Finland på ett decennium. En slump?

Kanske inte.

Så sent som häromdagen varnade en socialpsyokolog för att en ny massaker skulle kunna inträffa snart.

Foto: Scanpix
2007 sköt Pekka-Eric Auvinen ihjäl åtta personer i Jokela.

Massakern som inträffade i dag på ett köpcentrum i Espo är det fjärde stora blodbadet i Finland under 2000-talet.

2002 sprängde 19-årige Petri Gerdt sig själv och sex personer till döds i Helsingfors-förorten Vanda. 115 skadades.

2007 sköt Pekka-Eric Auvinen ihjäl åtta personer i Jokela. Han tog sedan sitt liv.

2008 sköt Matti Saari ihjäl tio personer på en skola i Kauhajoki. Även han tar sitt eget liv.

Så sent som i tisdags varnade en socialpsykolog som studerat de skottdramer som inträffat i skolor i Finland för att en fjärde massaker mycket väl skulle kunna inträffa snart.

Otillräckliga åtgärder

Den bakgrund han lyfte fram: otillräckliga förebyggande åtgärder, då finländarna sett sina vanvettsdåd som slumpmässiga och inte kopplade till våldskultur.

När Petri Gerdt detonerade en hemmagjord bomb i köpcentret Myyrmanni i Vanda 2002, befarades det ett ögonblick att terrorismen hittat till Finland. När det framgick vem som stod bakom dådet sade dåvarande statsministern Paavo Lipponen (S) att medborgarna inte har "någon särskild anledning till oro".

När Pekka-Eric Auvinen begick skolmassakern i Jokela 2007 sade inrikesminister Anne Holmlund (Samlingspartiet) att det handlade om ett enstaka fall.

Förebyggande

Atte Oksanen, docent i socialpsykologi vid Tammerfors universitet, har studerat fenomenet inom ramen för ett större forskningsprojekt om sociala relationer efter massakrerna. Enligt honom återspeglar politikernas ord en allmän uppfattning om vanvettsdåden:

– Man förbigår problemen snabbt som om man inte kan förstå att sådant kan ha inträffat i Finland. Man tänker att skolmassakrer bara är något som händer.

Enligt Oksanen insåg finländarna hur allvarligt problemet är först efter händelsen i Kauhajoki 2008. Trots det är förebyggande åtgärder fortfarande så anspråkslösa att framtida massakrer inte kan uteslutas, anser han.

Våldstradition

Oksanen är inte alls förvånad att det inträffat våldsdåd just i Finland. Landet har en våldstradition som märks i dyster statistik över våldsbrott och självmord. Dessutom är de sociala relationerna distanserade, vilket inte underlättas av alkoholproblem och psykiska problem.

– Vi måste sluta uppfatta Finland som trygghetens hemvist. Finland har inte lyckats få bukt med de traditionella våldsformerna, och ännu mindre med nya fenomen som skolmassakrer.

Han tror inte att man löser problemen genom att skärpa vapenlagarna och ge polisen mer resurser. Däremot har det varit kortsynt att i det närmaste skrota mentalvården, framhåller han. Auvinen fick inte vård, trots att han sökte den.

Publicerad: