Nu ställs bödlarna inför rätta

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Den förre nazistvakten Demjanjuk ställs inför rätta, trots att han försökt hävda att han är för sjuk för rättegången.

Den ene anklagas för att ha sänt 27 900 judar mot sin död.

Den andre för att ligga bakom mord och lemlästning av 500 000 människor i Sierra Leone.

Nu ställs de två misstänkta bödlarna inför rätta – nazistvakten John Demjanjuk och Liberias förre president Charles Taylor.

John Demjanjuk har varit en av världens mest eftersökta män och toppar Simon Wiesenthal Centers lista över de tio "mest åtråvärda" misstänkta krigsförbrytarna i världen.

Men hans identitet har genom åren varit svår att bevisa och Demjanjuk har om och om igen klarat sig undan rättegångar.

Som fängelsevakt i dödslägret Sobibor i Polen misstänks han under åren 1942-1943 ha sänt tusentals och åter tusentals judar och andra fångar till döden. Han ska även ha begått ofattbara grymheter mot fångarna i lägret och varit en extremt sadistisk vakt.

"Kämpade för ryssarna"

Själv påstår han att han aldrig skadat någon under kriget utan i stället kämpade för den ryska armén innan han togs som krigsfånge av tyskarna.

I dag har han, efter många års juridiska turer, åtalats av en domstol i Tyskland.

Den i dag 89-årige Demjanjuk har friskförklarats av läkare och anses vara tillräckligt kry för att delta i rättegången, något både han och hans familj har protesterat mot.

Mord och stympningar

I Nederländerna, vid den Internationella domstolen i Haag, fortsatte i dag en annan uppmärksammad rättegång.

Liberias förre president Charles Taylor anklagas för mord, våldtäkter, tortyr, användande av barnsoldater och stympningar av en halv miljon civila i Sierra Leone under inbördeskriget 1991-2002. Han misstänks ha styrt rebellbanden som utförde handlingarna som ett sätt att få tillgång till grannlandets stora diamanttillgångar.

"Åt en människas lever"

Tidigare under rättegången har lemlästade bönder och andra som drabbades av Taylors rebellband vittnat om grymheterna de utsattes för. En av hans förra medarbetare vittnade om hur han sett den förre presidenten äta en människas lever.

I dag inleddes Charles Taylors försvarstal.

Taylor själv kommer att vittna i morgon och hans advokater säger att han längtar efter att "berätta vad som egentligen hände".  

Publicerad: