Ny rättegång om morden vid Hallandsåsen

NYHETER

Rättegången hålls bakom stängda dörrar

De 18-åriga flickorna misshandlades och lämnades att dö i vinterkylan.

I maj dömdes två unga män till sluten ungdomsvård för morden på Hallandsåsen.

Men domen överklagades – och i dag inleddes rättegången i hovrätten.

Det var två samlade och allvarstyngda unga män som eskorterades in i hovrättssalen i Malmö i dag för att få sina tingsrättsdomar prövade på nytt.

Medan ett tjugotal journalister och andra åhörare passerade genom säkerhetskontrollen och tog plats i rättssalen satt de båda morddömda männen bredvid sina respektive försvarare och tittade flera gånger ner i bordet.

Båda försvararna begärde att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.

Målsägarbiträdet, advokat Helene Ek Sederholm, tyckte däremot att rättegången skulle ske i offentlighetens ljus. Rättens ordförande, Martin Borgeke, beslutade dock att stängda dörrar skulle gälla, med undantag för framtida slutpläderingar och syn på plats.

Mördades i januari

Dubbelmordet är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

De 18-åriga flickorna lämnades att dö uppe på Hallandsåsen en kall vinternatt i januari.

Flickorna misshandlades med sparkar och slag mot huvudet.

Deras svårt sargade kroppar hittades två dagar senare på en avstjälpningsplats. De hade aldrig någon chans att överleva den nollgradiga kylan. 18-åringarna lämnades medvetslösa i snön – utan ytterkläder och skor.

Erkände i förhör

Den rättsmedicinska undersökningen visade senare att flickorna avled till följd av skador de tillfogats genom kraftigt våld mot huvudet i kombination med allmän nedkylning.

Spåren ledde till två 17-åringar som genast pekades ut som huvudmisstänkta.

DNA från de döda 18-åringarna hittades på pojkarnas kroppar och den ene 17-åringen berättade i förhör att de träffade flickorna under mordnatten. Han erkände att de slog ned dem i syfte att stjäla den ena flickans bil.

Domen överklagades av alla

Fyra månader senare, i slutet av maj, dömde tingsrätten pojkarna till fyra års sluten ungdomsvård för mord och bilstöld. Dessutom dömdes de till nästan 600.000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att morden skulle ha gett vuxna förövare livstids fängelse.

Men varken männen eller åklagaren var nöjd med domen som överklagades av båda lägren.

Åklagaren Joakim Zander yrkade han på att ynglingarna skulle dömas till åtta års fängelse för morden. Pojkarnas försvarsadvokater tyckte att två och ett halvt års sluten ungdomsvård räckte som straff.

I dag har den ene pojken fyllt 18 år, den andre är fortfarande 17.

17-åringen förnekar all inblandning, medan 18-åringen har erkänt delar av misshandeln och bilstölden. Men enligt tingsrätten var 17-åringen den mest drivande.

Åklagaren upprepade sitt krav

På tisdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten i Malmö och de beräknas pågå i två veckor.

Under rättegångens första dag upprepade åklagaren sitt krav på fängelsestraff. Därefter yrkade 18-åringens advokat Kai Erwall att hovrätten skulle ogilla mordåtalet mot hans klient och i stället döma för misshandel alternativt olaga tvång, samt att påföljden blir vård enligt socialtjänstlagen.

17-åringen, som hela tiden förnekat all inblandning i dådet, yrkade genom sin försvarare på att hovrätten skulle ogilla åtalet i sin helhet, alternativt sänka påföljden.

Tidigare artiklar

Nicklas Hermansson, TT