Nyheter

Stora pengar att hämta från nazitiden

NYHETER

Lista på 360000 bortglömda livförsäkringar utlagd på internet

Över 360 000 judar står på listan över personer som har pengar att hämta från bortglömda livförsäkringar från nazitiden.

Med hjälp av internet kan de, eller deras anhöriga, nu lätt ta del av informationen.

400 svenskar har hittills ansökt om utbetalningar.

Genom att lägga ut hela namnlistan på 360 000 personer på internet hoppas Internationella kommissionen för försäkringskrav rörande förintelseeran (ICHEIC) få kontakt med de överlevande från nazitidens judeutrotning eller deras efterlevande.

Kommissionen har sedan en överenskommelse för tre år sedan med i första hand tyska, schweiziska, Italienska och franska försäkringsbolag, erbjudit möjligheten att få ut ersättning från gamla livförsäkringar.

Genom att öppna försäkringsbolagens arkiv hittade man 100 000-tals försäkringar som än i dag är giltiga.

Genom att jämföra bolagens cirka 8 miljoner försäkringstagare vid tiden före andra världskriget med tyska folkbokföringsregister med 2,5 miljoner tyska judar från samma tid, har kommissionen fått fram listan på judiska försäkringstagare.

400 svenskar

60 000 har ansökt om utbetalningar, 3 000 har enligt Sveriges Radios Ekoredaktion beviljats ersättningar för motsvarande 300 miljoner kronor. 400 av ansökningarna kommer från Sverige.

Tiden för att söka ersättning har egentligen gått ut, men kommissionen har beslutat att förlänga tiden till den 30 september i år sedan man lagt ut hela namnlistan på internet.

Kommissionens adress på nätet är www.icheic.org.

På hemsidan är det möjligt att söka på de namn man känner till. Kommissionen konstaterar att även om ett namn återfinns, är det därmed inte klart att den som sedan ansöker om en utbetalning också har rätt till någon ersättning.

Ansökningarna behandlas av tjänstemän på den central i Rotterdam i Holland som spårar vidare när ansökningarna kommer in.

Miljardbelopp

Kommissionen erbjuder förutom ansökningsblanketter på över 20 språk, bland annat svenska, också gratis hjälp till den som behöver för att fylla i ansökan korrekt.

Avtalet med försäkringsbolagen påminner om de avtal som för några år sedan tvingade banker i bland annat Schweiz att öppna konton och bankfack som tillhört förintelsens offer.

Bankerna betalade ut miljardbelopp till offer och efterlevande. Pengar som gömts eller glömts bort i bankernas arkiv. Stora belopp, som under nazitiden stulits av nazisterna och därefter deponerats i de schweiziska bankernas valv, grävdes också fram.

ICHEIC upprättar också ytterligare namnlistor över tänkbara utbetalningsberättigade försäkringar. Sedan starten 1998 har sammanlagt cirka 450 000 namn publicerats representerande över 500 000 försäkringstagare runt om i Europa. En sista uppdatering av listan ska publiceras i juni i år.

Anders Lignell/TT

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter