Det krävs inte så mycket vid ett grovt brott

NYHETER

35-åringen häktades trots låg misstanke

Strax före klockan 17.25 kom beskedet att Stockholms tingsrätt beslutat häkta 35-åringen skäligen misstänkt för mord.

Misstanken är fortfarande lägsta möjliga och åklagaren begärde en så kallad utredningshäktning.

Det innebär att chefsåklagare Krister Petersson övertygade tingsrätten om att 35-åringen ska häktas med motiveringen att mannen annars skulle kunna ”genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra sakens utredning”.

Tidsbegränsad häktning

- En utredningshäktning innebär egentligen bara två saker, säger advokat Peter Althin.

- Dels är den tidsbegränsad till bara en vecka jämfört med två. Under den tiden måste åklagaren dessutom få in ytterligare bevis och höja graden av misstanke.

Möjligheterna att åklagaren lyckas få 35-åringen häktad bedömde Peter Althin redan innan förhandlingen som ganska goda trots den svaga misstanken.

- Det här är på mycket låg nivå. Men enligt min erfarenhet krävs det inte så mycket när det gäller ett så här grovt brott.

Polisen förtegen om DNA-analysen

Polisen har hittills varit mycket förtegen om resultatet av den DNA-analys som gjorts på en keps som hittats i närheten av brottsplatsen.

- Det enda jag kan tänka mig är att det nu inte finns någon koppling - eller en koppling som kan peka på att den anhållne mannen haft ett klädesplagg, men inte något som med automatik knyter honom till själva brottsplatsen, säger Peter Althin.

Om knappt sex veckor väntas en mycket avancerad analys av DNA-spår och andra eventuella bevis på mordvapnet. Den analysen görs i Storbritannien.

Om 35-åringen inte häktats under fredagen hade han släppts fri även om misstankarna från polisens sida kvarstått.

Caroline Olsson