Här får mördarna träna vakthundar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: DANIEL HULSHIZER
Plats i buren Rose Eschmann (bilden ovan och till höger) dömd till fängelse för att ha kört ihjäl en annan människa, tränar hunden Sandi. Det här programmet har visat sig lyckat på flera sätt. Hundar från fängelset har bland annat levererats till Egyptens presidents livvaktsstyrka.

NYHETER

Rose Eschmann är dömd för mord.

I fängelset har hon fått en egen valp - som hon ska uppfostra till bombhund.

- Jag tog ett liv. Nu har jag chansen att ge något tillbaka, att rädda ett liv, säger hon.

Projektet startades i USA 1997. Hundarna, oftast labradorer, får växa upp i ett fängelse med var sin fånge som matte eller husse. Fången ansvarar för hunden 24 timmar om dygnet och för journal över hur den utvecklas.

Efter ett och ett halvt år lämnar hunden fängelset och övergår i specialträning för att bli till exempel bomb- eller blindhund.

En av sex anstalter som ingår i projektet är kvinnofängelset Edna Mahan i New Jersey. Där sitter Rose Eschmann dömd för att ha kört ihjäl en annan människa. Nu tränar hon Sandi, en två månader gammal labradorvalp.

- Detta innebär att internerna tar ett stort ansvar under lång tid. Och får en annorlunda sorts belöning, säger Matthew Schuman, talesman för fängelset.

Livvaktsstyrka

Hundarna som tränas i fängelset har visat sig framgångsrika som servicehundar. Två av labradorerna som har fostrats på Edna Mahan arbetar i dag vid livvaktsstyrkan hos Egyptens president Hosni Mubarak. Andra hundar har uppdrag i Italien, på Cypern och i Malaysia.

Men fängelselivet kan vara alltför lugnt och behagligt för djuren. Därför släpps de efter en viss ålder ut på regelbundna permissioner till New York och utsätts för stadslivets vedermödor, allt från cocktailpartyn till kyrkobesök.

- I fängelset kan hundarna inte vänja sig vid trafik, folkmassor, brandbilar, lastilar och höga ljud. Jag har haft hundar som har blivit rädda av ljudet från en hårtork, säger bankmannen Ali Nortier som jobbat som hundvakt åt projektet i flera år.

Hans Österman

Publicerad: