Många döda i gasexplosion

NYHETER

över 100 fördes till sjukhus med brandskador

1 av 3 | Foto: Explosionen inträffade när polis och brandmän letade efter en gasläcka på fabriksområdet.

Upp till 15 människor befaras ha omkommit efter en gigantisk gasexplosion i södra Belgien i morse.

- Det ser ut som en krigszon. Kroppar låg på parkeringsplatsen och på fälten runt om kring och bilar har brunnit mer än en halv kilometer bort, säger en brandman.

Explosionen inträffade vid halvniotiden på förmiddagen i industriområdet Ghislenghien nära staden Ath drygt tre mil sydväst om Bryssel.

Hela området betraktas nu som katastrofområde. Militär har kallats till platsen och militärhelikoptrar har flugit dussintals skadade till olika sjukhus.

Hjälp har även skickats från norra Frankrike. Flera av de skadade har dessutom förts till sjukhus i Lille i Frankrike och till ett militärsjukhus med specialistkompetens utanför Bryssel.

Den stora motorvägen E429 stängdes av i bägge riktningarna vid olycksplatsen och trafiken har omdirigerats via Ath och Enghien.

Kastades hundratals meter

Enligt provinsguvernören Guy Petit slog byggnadsarbetare larm till brandkåren om att man grävt hål i en stor gasledning i marken. Vittnen rapporterade om kraftig gaslukt redan en halvtimme innan explosionen i ledningen, som löper från hamnstaden Zeerbrügge till Frankrike.

Både polis och brandmän ryckte ut för att söka läckan. I stället hamnade de mitt i et inferno som brände sönder allt inom en halv kilometers radie.

Många av de skadade är räddningspersonal - och många har fått brännskador på ryggen och armarna då de insett faran och försökt fly.

- Det låg kroppar överallt, på parkeringsplatserna och ute på fälten. Det såg ut som en krigszon, säger ett brandbefäl till nyhetsbyrån Reuters.

- Människor kastades hundratals meter bort ut på fälten.

Exakt hur många som omkommit var ännu på kvällen oklart. Även antalet skadade var oklart.

Enligt försvarsministern Andre Flahaut, som besökte olycksplatsen under eftermiddagen, har minst 15 personer omkommit, uppger AP.

Enligt en talesman för belgiska hälsodepartementet är tillståndet mycket allvarligt för ett 40-tal av de värst skadade.

Enligt de första uppgifterna inträffade olyckan vid ett gasverk som byggs i området. Den uppgiften dementerades senare av myndighterna, uppger AFP.

Punkterade högtrycksledning

Elden spreds till två intilliggande fabriker i området, uppger AP.

Ett 60-tal personer med allvarliga brännskador har förts med helikopter till sjukhus med specialistkompetens i både Belgien och Frankrike.

Övriga skadade fördes till det lokala sjukhuset i Ath, uppger statliga belgiska ratiostationen RTBF.

Enligt Perrin upptäcktes en gasläcka från ledningen, som ligger sex meter under marken.

Provinsguvernören Guy Petit säger att högtrycksledningen punkterades i samband med byggnadsarbete.

En halvtimme därefter exploderade gasen och enorma flammor sköt ut.

Explosionen var så kraftig att den hördes flera kilometer bort och elden spreds även till två intilliggande fabriksbyggnader.

Lågorna syntes ett 20-tal meter upp och kraftig rök spreds över området, rapporterar flera belgiska tv-kanaler.

Invånarna i närområdet har ombetts stänga fönster och dörrar, men ingen evakuering har beordrats.

Caroline Olsson