10-årig palestinsk flicka sköts ihjäl

NYHETER

Stod på led vid skolan tillsammans med skolkamraterna

Efter dödsskjutningen av en tioårig palestinsk flicka på måndagen hotade flera militanta palestinska grupper att avbryta sin informella vapenvila och återuppta attackerna mot Israel.

Skolflickan blev på måndagsförmiddagen ihjälskjuten av israeliska soldater när hon stod utanför sin skola som FN driver i staden Rafah i Gazaremsan, uppgav palestinska sjukvårdskällor.

Flickan avled omedelbart efter att ha blivit träffad i huvudet. En sjuårig flicka i samma skola blev skjuten i handen. Skolan ligger 800 meter från den Israelkontrollerade gränsen mellan Gazaremsan och Egypten. Enligt uppgifter till FN-organet Unrwa kom skotten från ett vakttorn.

Israels armé sade att ingen soldat hade öppnat eld i området där flickan blev dödad på hela dagen. En militärkälla sade att den dödande kulan kanske kom från palestinier som sköt i luften för att fira hemvändande pilgrimer från Mecka.

Militanta Hamas svarade på dödsskjutningen med att avlossa sju granater mot bosättningen Neve Dekalim, trots den informella vapenvila som rörelsen iakttar. Ingen skadades i attacken.

På kvällen hotade Hamas och sju andra väpnade fraktioner med att återuppta sina attacker mot Israel om inte armén omedelbart avbryter sina aktioner.

Samtidigt pågick ett möte i Herzliya i Israel mellan försvarsminister Shaul Mofaz och den palestinske exministern Muhammad Dahlan, en av president Mahmud Abbas förtrogna.

De diskuterade en israelisk truppreträtt från fyra städer på Västbanken: Ramallah, Jeriko, Tulkarm och Qalqiliyya. Tanken är att palestinsk polis ska ta över säkerhetsansvaret, så som har skett i Gazaremsan. Truppförflyttningen, som kan äga rum redan på tisdagen, är ett resultat av den senaste tidens relativa lugn.

TT