Irakiska valet inlett i utlandet

NYHETER

Vallokalerna öppnade i morse

Foto: Valet i Irak inleddes utomlands på torsdagen. Här röstar irakiska medborgare i Berlin, Tyskland.

Det irakiska parlamentsvalet var i full gång på fredagsförmiddagen – i utlandet. I Stockholm och Göteborg öppnades vallokalerna klockan sju, och från Danmark kom rapporter om en jämn ström av väljare till vallokalen i Höje-Tåstrup.

Först ut att gå och rösta var dock exilirakierna i Australien.

Utanför vallokalen i Bromma i västra Stockholm köade de exilirakiska väljarna för att få rösta.

Många kurder hade infunnit sig och kön på skolgården vid Riksby skola såg stundtals ut som ett kurdiskt demonstrationståg. Några viftade med den kurdiska flaggan: randig på tvären i rött, vit och grönt och med en stor sol i mitten. I närheten av skolan stod charterbussar som hämtat kurder från Västerås.

Den irakiska flaggan gick mest att finna på valaffischer; flest var de plakat som manade folk att rösta på lista 169, den shiamuslimska partiallians som också väntas vinna valet.

Hög stämning

Sirwan Muhiaddin, kurd från Uppsala, berättade att han bara kunnat rösta en gång tidigare i Irak: i det val som kurderna hade möjlighet att genomföra i början av 90-talet.

Stämningen i Bromma var hög också bland väljare som inte var kurder. Narjis och Abir al-Shahin, mor och dotter från Basra och från Esbo i Finland, stod i en klunga damer – alla i den klädsel som påbjuds i religiösa kretsar i muslimska länder, fotsid kappa och sjal – och det enda de tyckte var synd var att några av dem var för unga för att få rösta.

Novin Harsan, kurdisk-svensk politiker och valobservatör, fick med sin bakgrund i den syriska delen av Kurdistan inte rösta, men hon ser Irakvalet som ett skyltfönster:

– Det är viktigt för demokratin i hela Mellanöstern, sade hon.

Ingen av de väljare TT talade med var missnöjd med säkerhetsarrangemangen. Före inpassering i vallokalen tvingades alla passera metalldetektorer och en handfull poliser fanns på plats förutom väktare.

"Det är underbart"

I Australien inleddes valet redan på torsdagskvällen svensk tid. En hög valrådgivare, Kassim Abud, berättade för AFP om en spännande förmiddag vid vallokalen i Sydney-förorten Fairfield.

– Jag tror många irakier är väldigt stolta i dag, sade han.

– Folk kommer fram till mig och skakar hand, omfamnar mig, pussas och säger ”Gratulerar!”

– Det är underbart.

Många exilirakier röstar

Drygt 280 000 utlandsirakier i 14 länder som har registrerat sig som väljare fick börja rösta redan två dagar före den egentliga valdagen på söndag.

I Irak har 12,9 miljoner väljare registrerat sig.

Från Danmark rapporterade Ritzau om en ”mjukstart”, men en försiktig bedömning var att valdeltagandet skulle bli uppåt 70 procent.

Många exilirakier lever i Mellanöstern och där noterades också stort intresse för valet.

– Det här är en chans som vi har väntat på i årtionden, sade den 60-årige läkaren Nazim Kazim Saudi när han som förste väljare lämnade sin röst i Dubai.

– Ja! Vi klarade det! utropade Ali al-Kabir med tårar i ögonen och kramade om hustrun som också kommit för att rösta.

31 000 anmälda i Sverige

Även från Storbritannien kom rapporter om närmast extatiska väljare, men de var inte så många. Bara cirka 31 000 av 150 000 irakier i Storbritannien har registrerat sig som väljare. Lika många har anmält sig i Sverige, men här finns betydligt färre röstberättigade.

Utlandsirakierna har fått möjlighet att gå och rösta fredag, lördag och söndag, i vallokaler i 36 städer i Australien, Danmark, Frankrike, Förenade arabemiraten, Iran, Jordanien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Syrien, Turkiet, Tyskland och USA. Vallokalerna är öppna 7–17 alla tre dagarna.

Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) som sköter valarrangemangen i utlandet skickas röstsedlarna därefter till Bagdad, där ett preliminärt resultat kan väntas den 5 februari.

Läs mer:

TT