Fyra åtalas för terrorplaner

NYHETER

Svensk terrorcell greps den 11 september

Västerås

Hela infrastrukturen i Sverige skulle förstöras.

Attentat planerades mot bland annat kraftverk, vattenverk, riksdagshus och regeringskansli.

I dag åtalades tre män och en kvinna vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för att ha planerat en revolution mot välfärdsstaten Sverige.

Samtliga fyra ingår i en nazistcell och åtalas för förberedelse till terroristbrott. Det är första gången som svenska medborgare åtalas misstänkta för terroristbrott i Sverige.

Brottsplanerna har chockat polisen som tar dem på största allvar.

Chockad

– Det är synnerligen anmärkningsvärt att ungdomar i dagens Sverige planerar sådana här brott. Vi poliser är vana vid det mesta, men det som kommit fram här är något i hästväg. Jag är chockad, säger kriminalinspektör Sven-Åke Rönnmo vid Västeråspolisen till TT.

Han är övertygad om att gruppen är inställd på och fullt kapabel att genomföra sina planer.

– Det här handlar inte om fria fantasier av några omogna ungdomar utan planerna är på blodigt allvar. Det framgår inte minst av hur de planerat att kolla upp enskilda polisers arbetsscheman för att sedan döda dem, säger Sven-Åke Rönnmo.

Fönsterkrossning

Kvartetten greps den 11 september i fjol sedan den krossat över 100 fönster på Tillbergaskolan utanför Västerås.

Polisen kunde snabbt konstatera att gruppen i stor skala har krossat fönsterglas på offentliga lokaler i hela mellersta Sverige. Från augusti och fram till gripandet förstördes fönsterrutor för drygt 1,4 miljoner kronor.

Skadegörelsen ingick som ett led i en planerad brottslighet av sällan skådat slag i Sverige.

Av dokumentet Revolution i välfärdsstaten som är en handlingsplan och som hittades hemma hos en 31-årig Eskilstunabo avslöjas att missnöjet med det nuvarande samhällssystemet är totalt. Där framgår hur gruppen planerat en omstörtande verksamhet.

Fas 2: Sprängattentat

De åtalade hade långtgående planer på att förstöra bland annat Mälarenergis och Vattenfalls anläggningar i Västmanland. Riksdagshuset och regeringskansliet i Stockholm är andra objekt som skulle angripas.

Den omfattande glaskrossningen var den första fasen i gruppens planer och beräknades pågå i fem år. Därefter skulle man starta fas två som innebar sprängattentat och allmän förstörelse.

Polisen tror att de åtalade hade nära kontakter med andra nazistceller i landet som var införstådda med planerna. Handlingsplanen var på väg att tryckas och spridas vidare när nazistcellen i Västerås avslöjades.

Några av de åtalade har erkänt. Den 20-åriga kvinnan har berättat att avsikten med attentaten var att orsaka samhället stora kostnader.

Rättegången börjar måndagen den 10 januari.

Kjell Rynhag/TT , aftonbladet.se