Nyheter

Upplopp på sluten anstalt

NYHETER

Fångarna krossade fönster och tog sig ut på rastgården

Nitton interner på en sluten paviljong startade på onsdagen ett upplopp på Mariefredsanstalten.

Fångarna krossade flera fönster och tog sig sedan ut på rastgården där de ockuperade sig.

Efter fem timmar gav samtliga självmant upp.

Personal på Mariefredsanstalten fick evakueras från paviljong tre efter att flera fångar, de flesta i 20-årsåldern, startat ett upplopp vid ett-tiden på onsdagen. De uppretade internerna låstes in på avdelningen.

Efter en timme började de krossa fönster och slå sönder inredningen. Genom att bryta upp en dörr kunde de sedan ta sig ut på rastgården, där de ockuperade sig.

Vid 17-tiden anlände kriminalvårdens insatsstyrkor från Hall och Kumla till Mariefredsanstaltens egen insatsstyrka och totalt kraftsamlade runt 35 man inför att få bukt på fångarna.

Samtidigt kom rapporter om att ungefär hälften av fångarna frivilligt gått tillbaka in på avdelningen.

Strax efter klockan sex gav samtliga interner självmant upp, efter att kriminalvårdens insatsstyrka gått in på rastgården..

Missnöje med omplaceringar

Enligt Svärd tycks de nitton fångarna bakom upproret inte vara påverkade eller berusade. Troligen är det missnöje med planerade omförflyttningar som ligger bakom upproret.

–Vi har velat flytta fångar mellan olika avdelningar inom anstalten och det har några varit väldigt missnöjda med. De anser att de har byggt upp en viss position på sin avdelning och vill inte få det ändrat.

Enligt Svärd har varken personal eller intagna skadats vid upploppet. Internerna har enligt uppgift inte heller agerat hotfullt gentemot personalen.

Per Mattsson, TT

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter