Flera döda efter sprängattentat i Falluja

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-31

Två bilar angreps av irakiska motståndsmän

Fyra personer dödades efter ett bakhåll mot två fordon i Falluja väster om Bagdad. Flera av kropparna lemlästades av den uppretade folkmassan.

Jublande irakier släpade på onsdagen lemlästade och förkolnade lik genom gatorna i Falluja efter ett bakhåll mot två fordon. Fyra civila amerikaner dödades i attacken.

Våldet i Falluja började när två fordon angreps av motståndsmän på huvudgatan i staden som ligger fem mil väster om Bagdad. En folkmassa stack sedan fordonen i brand och kastade sten mot de brinnande vraken.

Kroppar skändades

Tv-bilder visade hur en förbränd kropp sparkades av den jublande folkmassan medan en annan kropp släpades i fötterna längs gatan. Andra bilder visade hur avhuggna kroppsdelar hängdes upp i en telefonledning.

-Det här är det öde som väntar alla amerikaner som kommer till Falluja, sade en av irakierna i den jublande folkmassan.

Det var inte omedelbart klart vilka som befunnit sig i de angripna fyrhjulsdrivna fordonen, båda av en typ som används av utländska entreprenörer, journalister och civil personal i den USA-leda alliansen.

Civila offer

Senare bekräftade en källa inom det amerikanska utrikesdepartementet att samtliga fyra som dödades i Falluja var civila amerikanska medborgare. Källan, som inte ville framträda med namn, vägrade att gå in närmare på vilka offren var.

Vita huset fördömer i kraftigast möjliga ordalag ''den avskyvärda attacken utförd av folk som försöker hindra demokratin att göra framsteg'', sade talesmannen Scott McClellan.

Tidigt på onsdagsmorgonen dödades fem amerikanska soldater ur ockupationsstyrkan i ett sprängattentat väster om Bagdad.

En amerikansk militär talesman sade att attentatet skedde nordväst om en amerikansk militärbas i Habbaniya nio mil väster om Bagdad.

Tidigare artiklar

TT