Här är alla nyheterna du missade, Persson

NYHETER

Alla förstod att en katastrof inträffat - utom statsministern

Hela världen visste - utom Göran Persson.

Statsministern fick aldrig faxen om flodvågskatastrofen från ambassaden i Thailand på annandagen.

Om han fått det skulle han ha agerat direkt, hävdar Göran Persson.

Det första

telegrammet om jordbävningen kom tidigt på morgonen annandag jul. Sedan följde ett intensivt nyhetsflöde under hela dagen.

Men att en katastrof inträffat, med tusentals svenskar inblandade, stod klart redan tidigt på annandagen via radio, tv, tidningar och internet.

Han såg på satellit-tv

Statsministern, som befann sig på Harpsund på annandag jul, har själv berättat hur han fick den första informationen om flodvågen via tv-kanalen Sky News vid 7.30-tiden på annandagen.

En genomgång av de stora svenska mediernas rapportering under annandagen visar att allvaret i situationen framgick tydligt redan på morgonen.

Klockan 5.38 lägger aftonbladet.se ut nyheten om att en flodvåg drabbat turister i Thailand. Rubriken lyder: "Flodvåg i Phuket - många befaras döda"

Klockan 6.00 rapporterar Ekot i Sveriges Radio att en gigantisk flodvåg sköljt in över stränderna i Thailand och Sydostasien. Budskapet upprepas varje timme.

Aftonbladets löpsedel

Redan klockan 8.00 kan hela svenska folket höra den svenske turisten Claes-Göran Olsson berätta direkt från Phuket:

-Människor på stranden spolades ut i havet. Bilar vräktes omkull och flöt ut i vattnet, båtar blev uppspolade på stranden. Det är fullständig katastrof.

Vid halvnio-tiden finns Aftonbladets förstaupplaga ute, med löpsedeln "Katastrof i Phuket i morse/1000-tals turister försvunna efter flodvåg".

Vid lunchtid finns Aftonbladets extraupplaga till salu, med vittnen som berättar om en sju meter hög våg som svepte med sig allt i sin väg.

I SVT:s extrasändningar, som startar kl 12, står det redan från början klart att svenskar med stor sannolikhet är drabbade:

-Många turistorter drabbades hårt av flodvågorna, däribland ön Phuket i Thailand, där många svenskar semestrar just nu, heter det i Rapport klockan 12.00.

I Rapports sändning klockan 14.21 kommer de första obekräftade uppgifterna om döda svenskar från UD.

Vid 17-tiden på kvällen börjar även Expressens extraupplaga om katastrofen säljas i Stockholm.

Nyhetsflödet under annandagen

Joachim Kerpner