Minst nio ”döda” lever

NYHETER

Polisens egen lista över ”bekräftade saknade” full av fel

1 av 2 | Foto: UPPDATERAR LISTORNA I PHUKET Jenny Behlin-Swedel från Stockholm drogs med av flodvågen i Thailand på annandagen. Nu arbetar hon som volontär på sjukhuset i Phuket. En av uppgifterna är att uppdatera listorna över saknade personer. Listorna som den svenska polisen går efter har visat sig innehålla allvarliga felaktigheter. Minst nio ”bekräftade saknade” personer är i själva verket vid liv.

Polisens lista över de 637 bekräftade saknade stämmer inte.

Aftonbladet kan avslöja att minst nio personer på listan som befarats döda lever.

I flera fall har polisen inte ens brytt sig om att ringa till de anhöriga.

När Vänersborgs kommun i går kväll fick beskedet att en vuxen man från kommunen fanns på listan, så bestämde man sig för att kolla uppgiften.

Kommunchefen Guy Mahlviker säger:

– Jag hörde själv ryktesvägen att 33-åringen levde trots att han rapporterats som saknad. När han fanns på polisens lista ringde jag själv till de anhöriga. De sa att han mår bra och fortsätter sin semester i Thailand.

En man från Sollefteå som fanns på listan över saknade togs bort i går kväll – eftersom han lever. Polisen i Västernorrland visste att ingen person från Sollefteå var saknad och tog därför kontakt med socialchefen i kommunen som ringde mannens anhöriga.

Ringde hem

– De kunde bekräfta att han lever. Han befinner sig fortfarande i Asien, men är inte drabbad och ringde hem själv, säger Leif Hemingsson, pressansvarig vid polisen i Västernorrland.

Kjell Jakobsson, 47, från Vimmerby var också bekräftad saknad.

Men i själva verket lever han och har till och med berättat om sina upplevelser i en artikel i lokaltidningen.

– Det här låter ju jättekonstigt, säger han till Aftonbladet.

Rikspolisstyrelsen (RPS) släppte listor över saknade personer till landets 21 polismyndigheter i går. Namnen har sedan förts vidare till kommunernas socialtjänster, men deras identitet är fortsatt hemlig för allmänheten.

Listan ska vara kvalitetssäkrad, enligt utrikesdepartementet. Trots det finns enkla fel. I Nacka kommun förekommer samma namn och personnummer tre gånger.

”Jobbat dag och natt”

Men Rikspolisstyrelsen tycker inte att man har gjort något fel. De har jobbat ”dag och natt” på listan, enligt överdirektör Ann-Marie Begler.

Några av de saknades anhöriga har inte ens blivit kontaktade av polis. Är det rimligt?

– Vi har varit väldigt tydliga från vår sida att listorna inte är fullständiga. Informationen har gått ut till socialtjänsten och meningen är att vi ska fortsätta kontrollera uppgifterna. Men det har inte funnits tid till det, säger Ann-Marie Begler.

Hur många personer är det som har jobbat dag och natt?

– Det vet jag inte.

Reglerna ett hinder

Vore det inte enklare att släppa namnlistorna helt?

– Sekretessreglerna förhind- rar det. Jag har full förståelse för de som vill det, men det går inte på grund av lagstiftningen, säger hon.

Polisen gjorde en första justering av listan under fredagseftermiddagen. Den ledde till vissa förändringar, men det totala antalet bekräftat saknade är fortfarande 637 svenskar, enligt RPS.

Kerstin Danielsson, Linda Hjertén, Mira Micic, Petter Ovander, Hans Österman, Karin Östman