- Håll tyst om politik

NYHETER

En strid har blossat upp mellan kungahuset och regeringen.

I ena ringhörnan: kung Carl Gustaf.

I den andra: socialdemokraternas partisekreterare, före detta kulturministern Marita Ulvskog.

Han säger att svenskar inte vågar ta ansvar. Hon säger att hans uttalande är politiskt och därmed otillåtet.

Aftonbladet har bett tre statsvetare betygsätta kungens och Marita Ulvskogs uttalanden.

Vem som vinner fajten?

Kungen. Åtminstone sett till sprängkraft, folklighet och strategi.

Kungen mot Marita - vem vinner matchen?

Kungens uttalande:

-I vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls. Då är det bättre att ringa ambulansen och sedan skicka hem den om den inte behövs. Men här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar.

Marita Ulvskogs uttalande:

- Jag tycker att här trädde kungen och hovet över en gräns. Faktum är att den intervju som gjordes innehåller uttalanden som är direkt politiska.

Sprängkraft

Kungen: 4

Marita: 2

Att politiker kritiserar kungen för att uttala sig politiskt är vanligt. Att kungen säger något som kan tolkas som kritik mot regeringen är däremot sprängstoff.

Laglighet

Kungen: 3

Marita: 5

Kungen får inte uttala sig politiskt. Frågan är vad som är ett politiskt uttalande och vad som är ett allmänt uttalande om Sverige. Kanske underlät statsministern att hålla kungen informerad. Men som partisekreterare har Marita Ulvskog inga sådana skyldigheter. Och precis som alla andra har hon också rätt att säga vad hon vill om kungen.

Folklighet

Kungen: 5

Marita: 2

Kungens popularitet var stor redan innan. Efter flodvågskatastrofen har den bara ökat. Marita Ulvskogs uttalande vinner möjligen de partiaktivas hjärtan, men för de breda lagren framstår hennes kritik mot kungen som ett påhopp.

Strategiskt smart

Kungen: 3

Marita: 2

Kungen har retat upp det statsbärande partiet. Å andra sidan har han stärkt sitt redan massiva stöd hos de som till slut bestämmer - folket. Maritas kritik mot kungen gör henne kanske inte populär. Men kanske lyckas hon samtidigt att skifta fokus från regeringens agerande vid katastrofen, och stärka regeringens aktier bland partifolket.

Effekt på sikt

Kungen: 1

Marita: 3

Kanske lyckas Marita Ulvskog driva igenom en översyn av Torekovkompromissen som reglerar vad kungen får säga och göra. Kungen sitter dock säkert på sin tron. Ideologiskt är (s) emot monarkin, men lär inte driva frågan så länge majoriteten av väljarna vill ha kungahuset kvar.

Irene Beertema