Nyheter

Litteraturpriset går till Elfriede Jelinek

NYHETER

Nobelpriset i litteratur går till den österrikiska författarinnan och dramatikern Elfriede Jelinek, 57.

För första gången på åtta år går priset därmed till en kvinna.

Elfriede Jelinek.
Elfriede Jelinek.

Svenska Akademien tilldelar Elfriede Jelinek 2004 års Nobelpris i litteratur ”för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt”.

En av hennes mest kända böcker är den delvis självbiografiska "Pianolärarinnan", som låg till grund för filmen "Pianisten".

Tidigare i år har Elfriede Jelinek tilldelats Stig Dagermanpriset och sedan den 17 september spelas hennes "Prinsessdramer" på teater Galeasen i Stockholm.

På teaterns hemsida sätter Jelinek ord på sin anti-realistiska stil.

– Med patetiska anklagelser kommer man ingen vart. Det bästa botemedlet är att överdriva verkligheten tills den blir grotesk, säger hon.

Elfriede Jelinek föddes den 20 oktober 1946 i Mürzzuschlag i österrikiska Steiermark. Hon skolades tidigt inom musiken och kom att studera komposition vid Wiener Konservatorium.

Men studierna riktades snart också mot teatervetenskap och konsthistoria. Och Jelinek började tidigt skriva lyrik.

Författardebuten kom med diktsamlingen ”Lisas Schatten” 1967. Tre år senare romandebuterade hon med den satiriska ”Wir sind lockvögel baby!”.

Det samhällskritiska kritiska perspektivet har Jelinek behållit och hon har en livaktig hemsida där hon följer samhällsdebatten. Hon har ofta attackerat den österrikiska mentaliteten och under högernationalistiska Jörg Haider vägrade hon låta sina dramer sättas upp.

Tre av Elfriede Jelineks böcker har givits ut på svenska: ”Pianolärarinnan” (1986), ”Lust” (1990) och ”De utestängda” (1992).

Tidigare utmärkelser:

Elfriede Jelinek har tilldelats en rad litterära priser och utmärkelser under åren.

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter