Psykisk ohälsa

Svensk jättestudie ska lösa mysteriet med tvångssyndrom

Av: 

Anna Hansson

NYHETER

Ingen vet varför vi har tvångstankar eller varför vissa får svåra problem med tvångssyndrom – och andra inga alls.

En unik svensk studie som pågår just nu hoppas ge svar på frågorna.

– Det är en stor genetisk studie, som troligtvis blir världens största, säger Christian Rück, lektor i psykiatri vid Karolinska Institutet.

Christian Rück, lektor i psykiatri vid Karolinska institutet.

Ungefär två procent av befolkningen har tvångssyndrom, eller OCD som det också kallas. Det vill säga att man mår dåligt och får ångest av tvångstankar – eller av att inte agera ut dem.

– Någon enstaka tvångstanke har de flesta. Men vid tvångssyndrom blir det till ett hinder, säger Christian Rück, lektor i psykiatri och forskningsgruppsledare vid Karolinska institutet.

OCD kan leda till tvångsmässiga beteenden som i värsta fall påverkar hälsa, relationer, jobb och i stort sett hela livet.

– Man har en svårighet att skilja på små risker och stora risker. Personer med tvång har svårt att stå ut med tankarna och tillskriver dem stor betydelse, säger Christian Rück.

Skickar hem salivkit

Att tvångstankar och tvångssyndrom är ärftligt till ungefär 50 procent vet man. Men varför vissa får det och andra inte finns inga klara svar på. Det vill Christian Rück, tillsammans med ett forskarteam, ändra på i en studie med tusentals deltagare.

– Vi vill göra den här jättestudien för att förstå tvångssyndrom mer i detalj. Om vi har mer detaljerad kunskap kanske kan vi förhindra sjukdomen från att uppstå, säger Christian Rück.

I studien kan alla som över 18 år i Sverige som har tvångssyndrom delta.

– Den är unikt enkel att gå med i. Man kan anmäla sig på internet och legitimera sig med bankid. Man får ett salivkit hemskickat som man spottar i och skickar tillbaka, säger Christian Rück.

Rekordstor studie

Saliven analyseras sedan och deltagarna intervjuas per telefon. Hittills har studien nästan 1 500 deltagare. Målet är 5 000 personer.

– Vi försöker ta reda på vilka specifika gener det är som orsakar det här. Det är en stor genetisk studie, som troligtvis blir världens största.

Om två år beräknas studien vara klar och redan inom ett år tror Christian Rück att man kommer kunna få några första resultat på delar av materialet.

– Den kommer att bidra till att förklara vilka specifika genetiska varianter som bidrar till att tvångssyndrom är ärftligt, säger han.

Fakta: Tvångstankar, tvångshandlingar, tvångssyndrom

Tvångstankar
Ofrivilligt uppdykande tankar som upplevs som jagfrämmande och som oftast handlar om smuts, rädsla för att skada andra eller om sexuella eller andra tabubelagda ämnen. Undersökningar visar att tvångstankar av detta slag förekommer då och då hos 80-90 % av befolkningen utan att tvångssyndrom i psykiatrisk mening utvecklas.
 
Tvångshandlingar
Tvångshandlingar syftar vanligtvis till att kontrollera eller på annat sätt neutralisera tvångstankarna. De vanligaste typerna av tvångshandlingar är tvångsmässigt tvättande och tvångsmässigt kontrollerande. Ett annat exempel är tvångsmässig långsamhet. Även olika slag av inre tankeverksamhet kan användas för att kontrollera eller neutralisera tvångstankar.
 
OCD, obsessivt-kompulsivt syndrom (tvångssyndrom)
Psykisk störning som yttrar sig i tvångstankar och tvångshandlingar, eller endera av dessa, i sådan utsträckning att de skapar betydande problem för personen, är mycket tidskrävande eller hindrar honom eller henne från att fungera yrkesmässigt eller i relationer till andra människor.
 
Källa: Psykologiguiden.se.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Artisten Kitok om svåra sjukdomen: ”Hade inte överlevt utan hjälp”

ÄMNEN I ARTIKELN

Psykisk ohälsa

Karolinska institutet

Stockholm

Tvångssyndrom, OCD

AB Voice