14-årig flicka tros ha knivdödat 17-åring

Misstänkt mord på HVB-hem i Trollhättan

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

En 14-årig flicka misstänks ha knivhuggit en 17-årig flicka till döds, uppger åklagare.

Bägge var boende på HVB-hemmet där det hände.

– Jag kan se bakomliggande händelser men det är ingenting som jag går ut med i dag, säger åklagare Robert Beckard.

Vid 15-tiden på onsdagen kallades polis och ambulans till Torsred i Trollhättan med anledning av en grov misshandel. Det var två flickor som bråkat med varandra inomhus, skrev polisen på sin hemsida.

Flickan som skadats, en 17-åring, dog senare på sjukhus.

Polisen kallades till HBV-hemmet vid 15-tiden.
Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo
Polisen kallades till HBV-hemmet vid 15-tiden.

– Vi har en utredning om mord. Det är en 14-årig flicka som är misstänkt för att ha dödat en 17-årig flicka. Vi misstänker i dagsläget att den ena har knivhuggit den andra till döds, säger kammaråklagare Robert Beckard.

Inte straffmyndig

Den misstänkta 14-åringen har hörts under dagen och polisen har hållit en mängd vittnesförhör, uppger åklagaren.

– Sedan pågår sedvanlig teknisk utredning, brottsplatsundersökning och så vidare.

Bägge flickorna var boende på HVB-hemmet i Trollhättan där det misstänkta mordet skedde. Den 14-åriga flickan har omhändertagits av sociala myndigheter.

– Det är ingen sedvanlig förundersökning om brott, så det kommer inte mynna ut i åtal, rättegång eller leda något straff. Är man 14 år är det sociala myndigheter som tar tag i det hela, säger åklagare Robert Beckard.

Då flickan är under 15 år är hon alltså inte straffmyndig. Men fallet kommer utredas ungefär som när en vuxen person misstänks för mord, uppger åklagare.

– I slutändan är det ju indirekt en hjälp för Socialtjänsten att få veta vad som hänt, så de kan bilda sig en uppfattning av vad flickan har för behov av vård och behandling framöver. De har ju som yttersta möjlighet att i slutändan använda LVU, tvångslagstiftning och låsta avdelningar, om de skulle anse att det är nödvändigt, säger Robert Beckard.

”Kan se bakomliggande händelser”

Åklagaren säger att han har en ganska klar bild av vad som föranlett mordet. Men det är ingenting som han vill gå ut med.

– Jag kan eventuellt se anledningar, bakomliggande händelser och så vidare, men det är inget som vi går ut med i dag. Men det är mycket som pekar på att den här flickan har knivhuggit den andra till döds, säger Robert Beckard.

Övriga boende på HVB-hemmet flyttades ut under onsdagkvällen och natten, och det kommer organiseras nya boenden för dem, skriver GT.

– Nu har vi hanterat den akuta situationen. Vi håller på att göra en Lex Sarah-anmälan och en anmälan till Arbetsmiljöverket för personalens räkning, säger chefen för boendet till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE