Vattenläcka på Karolinska – alla operationer på en avdelning ställdes in

Anställd om kaoset: ”Sprutade vatten överallt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Samtliga planerade operationer på en av Karolinskas avdelningar för barnkirurgi fick ställas in under torsdagen.

Anledningen är ett missöde som skedde under en renovering vilket ledde till översvämningar i flera operationssalar.

– Det sprutade vatten överallt, säger en anställd på avdelningen.

Händelsen inträffade under en renovering av endokrimottagningen på Karolinska sjukhusets lokaler i Q-huset i Solna klockan 10.22 på torsdagen.

Av misstag kopplades en sprinklerledning isär som man inte trodde var trycksatt vilket ledde till läckaget som påverkade delar av tre våningsplan.

Både patienter och personal fick evakueras.

Tre operationssalar, som är avsedda för dagkirurgi för barn, blev strömlösa. Även närakuten Haga har fått hålla stängt under dagen.

En anställd på sjukhuset som var närvarande när olyckan inträffade berättar att det ”sprutade vatten överallt”.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET

”Trötta på att det går snett”

– Det stod helt still från lunch. Det kunde inte genomföras några operationer. En del datorer blev utslagna också. Ingen ville ge personalen några svar, säger personen.

– Många är trötta på att saker går snett. Jag tycker att folk borde få reda på hur det fungerar här. Det kändes tråkigt att inte kunna utföra mitt jobb, fortsätter den anställde.

Flera avfuktningsmaskiner sattes in på de drabbade avdelningarna. Den operativa krisledningsgruppen på Locum, företaget som förvaltar lokalerna, kallade bland andra sjukhusets chefsläkare och beredskapssamordnare till ett möte.

– Vad jag vet i nuläget så har all utrustning klarat sig. Det är jättetråkigt att detta har inträffat men vi har jobbat med att lösa situationen hela dagen och informerat berörda. Enligt prognosen ska fungera som vanligt i morgon igen, säger Aliki Bartholf, kommunikatör på Locum.

Har bokat om operationer

En kommunikatör på Karolinska sjukhusets presstjänst beklagar händelser i ett mail till Aftonbladet:

”Två pågående operationer erhöll el enligt reservplanen från batteridrivna reservaggregat och de kunde slutföras utan risk för patienterna. De operationer som var planerade att genomföras under eftermiddagen har bokats om till ett senare tillfälle. Inga av dessa var akutoperationer.”

Dyraste sjukhuset – med många läckor

Bygget av Nya Karolinska har kantats av en lång rad skandaler. Uppgifter om mygel, skenande kostnader och tekniska problem har lett till mängder av svarta rubriker. Totalkostnaden för att bygga och driva sjukhuset fram till 2040 har beräknats till runt 60 miljarder kronor. Det gör Nya Karolinska till ett av de dyraste sjukhuset i världen.

Bland de många besvären finns också återkommande vattenläckor. I augusti släpptes en rapport som visade att 15 läckor inträffat sedan 2016.

– Vi har bett att få en sammanställning så att vi kan få en samlad bild och underlag för diskussion. Läckorna kan ha olika orsaker, och vi vill veta om det rör sig om materialfel eller bristfälligt utförande, sa Marit Brusdal Penna, representant för landstingsstyrelsen, till Dagens Nyheter då.

Ingen skadades under torsdagens incident. Den inträffade i de gamla lokalerna i Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Publicerad: