Rånvåg i Helsingborg – flera personer hotade med kniv

avAdam Westin

Sex personer har utsatts för rån eller rånförsök i Helsingborg under tisdagen.

I flera fall har förövaren hotat sina offer med kniv.

– I några av fallen stämmer mycket överens, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Två män i 20-årsåldern är misstänkta för rån.

Mellan klockan 11 och 16.30 på onsdagen har fyra rån och två rånförsök ägt rum i centrala Helsingborg. I fem fall har målsägande hotats med kniv.

Polisen säger att det kan röra sig om samma gärningsman.

– Lyckas vi komma fram till vem som är gärningsman i ett av fallen är jag övertygad om att vi kommer klara upp fler, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Fem händelser – på fyra timmar

Under dagen har följande incidenter ägt rum i centrala Helsingborg.

11.00: En 24-årig man utsattes för ett rånförsök på Kvarnstensgatan. En okänd gärningsman hotade med kniv innan rånet avbröts av okänd anledning. Hundpatrull har undersökt platsen.

12.53: En 19-årig man berättar att han utsatts för ett rån på en busshållplats nära Rönnowsgatan, av flera okända gärningsmän som hotat honom med kniv. De fick med sig kontanter och lämnade platsen i bil.

13.07: En kvinna uppger att hon utsatts för ett rån på en innergård på Gustav Adolfs gata. En okänd gärningsman tar hennes telefon, och när hon springer efter stannar mannen och misshandlar henne innan han lämnar platsen. Kvinnan behöver inte uppsöka sjukhus.

14.27: En 36-årig kvinna uppger att hon 20 minuter tidigare utsatts för ett rånförsök vid Wieselgrensgatan. En okänd man har hotat med kniv och försökt stjäla hennes väska. Hon springer från platsen och undkommer att bli av med något.

14.28: En man i 70-årsåldern utsätts för ett rån nära sjukhuset på Södra Vallgatan, av en ensam gärningsman med kniv.

16.24: En man i 60-årsåldern rånas vid en automat på Södergatan av två gärningsmän i 20-årsåldern. En av dem bär kniv.

Ingen person har behövt uppsöka sjukhus.

Två misstänkta efter husrannsakan

Vid 17-tiden kontrollerade en polispatrull en man i 20-årsåldern i Helsingborg. Han stämde överens med det signalement som lämnats till polisen av rånoffren.

– Vi anträffar en kniv på honom. Han är misstänkt för rån och lär bli misstänkt för mer än ett, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen.

Polisen hämtade senare under kvällen in ytterligare en person till förhör. Han hämtades från en bostad efter att polisen gjort en husrannsakan. Båda männen är i 20-årsåldern.

– Även han är misstänkt för rån. Om man kan klara ut att de är skyldiga lär de bli anhållna för åtminstone några av rånen, säger Stephan Söderholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott