Nyheter

Nervgift på jordgubbar tillåts

NYHETER

Svenska odlare får använda nervgift på jordgubbarna.

Tidigare var restriktionerna kring Vertimec stränga, men den 24 maj godkände kemikalieinspektionen att medlet får användas på bären tre dagar innan de plockas, skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare fick man, med särskild dispens, använda Vertimec efter avslutad skörd.

Medlet används redan i flera EU-länder, men i till exempel våra grannländer Danmark och Norge är det förbjudet.

Vertimec används mot det stora hotet mot jordgubbarna – jordgubbskvalstret. Det verksamma ämnet heter abamectin och är ett nervgift som verkar genom att förlama kvalstret som sedan svälter ihjäl.

- Tidigare hade vi ingen dokumentation på preparatets nedbrytningstid. Den dokumentation vi nu fått in visar att preparatet kan godkännas med en karenstid på tre dagar, förutsatt att rekommendationerna följs. Hälsoriskerna anses då acceptabla, förklarar Kemikalieinspektionens Astrid Mårtensson beslutet för Svenska Dagbladet.

Den tidigare saknade dokumentationen lämnades in och bekostades av företaget Syngenta. Samma företag som ansökte om godkännande och som marknadsför och säljer Vertimec.

Sven Göransson är delägare i det lilla företaget Bio Basiq som säljer ett ekologiskt alternativ till Vertimec. Han är kritisk till Kemikalieinspektionens beslut:

- Jag ställer mig mycket frågande till att Vertimec godkänns med så kort karenstid. Så vitt jag vet får Sverige nu den kortaste karenstiden i Europa, säger han till Svenska Dagbladet.

Jens Möller

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter