Nyheter

Extraknäck för miljoner

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Riksdagsledamöter vägrar berätta om extrainkomsterna

103 folkvalda struntar i att berätta om sina uppdrag utanför riksdagen.

-Min privatekonomi är min privatsak, säger Mauricio Rojas (fp), som tjänade 652300 kronor vid sidan om sin riksdagslön 2003.

Sedan tio år tillbaka uppmanas riksdagsledamöterna att en gång om året anmäla sina ekonomiska intressen till kammarkansliet.

När svarstiden gått ut följer en rad påminnelser.

246 ledamöter svarar på frågorna. Men 103 riksdagsmän struntar i att returnera blanketten.

Därmed förblir det hemligt för allmänheten vilka åtaganden och ekonomiska intressen en tredjedel av de folkvalda ledamöterna har.

"En privatsak"

Genom att jämföra de 103 ledamöternas arvoden från riksdagen med de taxerade inkomsterna hos skattemyndigheten kan Aftonbladet i dag avslöja hur stora deras sidoinkomster är.

Sidolönerna uppgick till sammanlagt drygt 12 miljoner kronor.

En av dem som till och med tjänade mer än sin ordinarie riksdagslön inkomståret 2003 är Mauricio Rojas (fp).

-Jag var fortfarande vice vd för tankesmedjan Timbro och fungerade som rådgivare för den. Dessutom är jag mycket ute och föreläser, säger han.

-Jag betraktade min privatekonomi som en privatsak, men jag vet inte hur jag ska göra i framtiden. Det är möjligt att jag anmäler nästa år.

Riksdagsmannen och förre kursgårdsföreståndaren Ola Rask (s) är alltså långt ifrån ensam om att lyfta höga ersättningar från andra uppdrag.

Den ledamot som har högst intäkter utöver riksdagslönen är advokat Peter Althin (kd), som 2003 lyfte 1119000 kronor vid sidan om - utan att berätta det.

Missade blanketten

-Det har gått mig helt förbi. Blanketten har väl skickats bland alla andra tusen grejer, men jag skulle inte tveka en sekund att fylla i den.

Enligt Peter Althin förklaras hans höga sidoinkomst av ett "återförande av resultatutjämningsfond" som är kopplat till hans rörelse som advokat och den pension han sedan en tid tillbaka lyfter. Ytterligare en del kommer från advokatuppdragen.

Näst högst sidoinkomst har förre vd:n för Systembolaget, Gabriel Romanus, som får en pension från sin gamla arbetsplats.

Susanne Eberstein (s) avstår också från att anmäla sina sidouppdrag-trots att partilinjen är den motsatta.

Partiledare saknas

-Det är en protest från min sida. Jag tycker att det ska vara obligatoriskt och dessutom tycker jag att registret också ska uppta skulder, säger hon.

Tre partiledare och ett språkrör saknas också i registret: Göran Hägglund (kd), Lars Leijonborg (fp), Fredrik Reinfeldt (m) och Peter Eriksson (mp).

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: