Nyheter

Ultrakonservativ vann Irans presidentval

Ahmadinejads seger betyder att de religiöst konservativa stärker sin makt i landet och att reformperioden är över.
Ahmadinejads seger betyder att de religiöst konservativa stärker sin makt i landet och att reformperioden är över.

NYHETER

Den ultrakonservative Mahmud Ahmadinejad blir ny president i Iran, sade inrikesdepartementet natten mot lördagen.

Det överraskande resultatet anses betyda slutet på reformperioden i landet.

Teherans borgmästare Ahmadinejad vann med bred marginal över rivalen, den mer moderat konservative Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. När nästan alla röster i fredagens andra och avgörande valomgång var räknade hade Ahmadinejad en ointaglig ledning, sade en företrädare för inrikesdepartementet.

Av fruktan för oroligheter förbjöd högste ledaren ayatolla Ali Khamenei anhängare till båda kandidaterna att fira valutgången på gatorna, rapporterade nyhetsbyrån Irna.

Svallande känslor

Valet har varit ett av de jämnaste och mest kritiska sedan den islamiska revolutionen 1979, och känslorna har svallat. Under valdagen hotade inrikesdepartementet med att stänga en del vallokaler eftersom konservativa krafter blandade sig i röstandet, men det mäktiga Väktarrådet, som styrs av Khamenei och andra konservativa mullor, har veto över inrikesdepartementets beslut och avvisade alla tankar på att avbryta valet.

Ahmadinejads seger betyder att de religiöst konservativa stärker sin makt i landet och att reformperioden som rått under avgående presidenten Mohammad Khatami är över.

Förre premiärministern Rafsanjani är en mer pragmatisk konservativ som visat större öppenhet mot västvärlden och verkat beredd att fortsätta reformpolitiken.

Läs mer:

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter