Martin gav röst åt människor som ingen annan bryr sig om

NYHETER

Aftonbladets frilansmedarbetare Martin Adler är död, bara 47 år gammal.

Han sköts i går på nära håll under en demonstration på Tribunka square i Mogadishu, Somalia.

Sverige, Europa och världen har förlorat en av de allra skickligaste krigskorrespondenterna i modern tid.

Familjen hemma i Västerås har förlorat sin man och pappa.

Foto: drama vid fronten Kunduz i Afghanistan, hösten 2001. Fyra talibanska krigsfångar har suttit hela dagen på ett lastbilsflak i väntan på att utväxlas mot döda soldater i den allians som snart ska störta talibanregimen. Plötsligt blir fångvaktaren galen av raseri och börjar misshandla de försvarslösa männen. Aftonbladets utsände Martin Adler finns på plats. Hans fotografi får utmärkelsen Årets nyhetsbild utland 2001.

Martin var ofta "den ende svensken på plats", inte sällan också " den ende skandinaven" som rapporterade från världens oroshärdar.

När han för en en vecka sedan checkade in på Shamo hotel i Mogadishu hade han det mesta klart för sig. Några dagar tidigare hade han pratat igenom resan med vår redaktionschef Niklas Silow och flera andra europeiska medier och då gått igenom vad som skulle levereras. Hur och när. Allt exakt.

Ordningen, planeringen kom alltid först. Lämningstider, flygresor, säkerheten (inte minst) och tekniska kommunikationer stod alltid i första rummet när Martin gjorde upp sina reportageplaner tillsammans med Aftonbladet och andra uppdragsgivare runt om i Europa.

Förutom de känsligt och väl skrivna artiklarna och de journalistiskt starka fotoreportagen hade Martin Adler en alldeles enastående dos av krigskorrespondentens brinnande längtan att berätta. Och framför allt: att vara på plats. Gärna i tredje världen.

- Jag vill bevaka platser som ingen annan bryr sig om, brukade han säga.

Ofta med tillägget:

- Och jag vill träffa och lyssna på människor som ingen annan lyssnar på.

Det var därför han packade väskan och reste till Liberia 2003 för att med hjärtskärande detaljrikedom skildra hur landets barnsoldater utbildas och utnyttjas.

Det var därför han, som en av de allra första journalisterna, reste tillbaka till Somalia redan 2002. Han reste till Haiti, till Afghanistan, till Bagdad och till Aceh-provinsen för att beskriva mer och bättre än alla de andra världsreportrarna förmådde i tsunamins spår.

När han som fotograf, tillsammans med Aftonbladets reporter Bosse Lidén bevakade kriget i Afghanistan 2001, delade de husrum i Taloqan med TV4:s reportageteam Rolf Porseryd och Ulf Strömberg. Natten den 26 november överraskades de fyra journalisterna av ett gäng unga beväpnade män. TV4:s fotograf Ulf Strömberg mördades brutalt inför ögonen på sina kollegor.

Hemma i Sverige igen berättade Martin och Bosse för oss, arbetskamraterna på Aftonbladet, om upplevelserna. Vi hade upprättat ett samtalsrum på översta våningen här i Globen där Martin och Bosse satt i mitten och berättade för oss andra.

Jag minns särskilt Martins stadiga, välartikulerade och precisa röst:

- Man kan inte vara hundraprocentigt säker någonstans. Men för att lyckas i jobbet som krigskorrespondent är säkerheten avgörande. Grundregeln är: ta aldrig onödiga risker.

Jag och alla andra här på Aftonbladet som haft äran och nöjet av att känna Martin Adler sörjer denna midsommarafton. Våra tankar finns naturligtvis hos hans hustru Katarina och barnen i Västerås.

Läs mer:

Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare