VM: Sverigematch med höjt terrorhot

NYHETER

Säkerhetstjänsten pekar ut VM:s farligaste matcher – England-Sverige en av dem

Matchen mellan England och Sverige den 20 juni är en av de VM-matcher som löper störst risk att utsättas för terrordåd, enligt den tyska säkerhetstjänsten BKA.

Det är den tyska tidningen Stern som tagit del av en av BKA:s hemliga internrapporter kring terrorhotet mot VM. I rapporten pekas 21 matcher ut som särskilda måltavlor för terrordåd från islamistiska extremister, och det handlar föga oväntat om lag från länder som engagerat sig i ”kriget mot terror”.

”Finns inga hot”

Framförallt USA:s matcher anges som utsatta men även Englands, Spaniens, Polens och Australiens matcher. Samt öppningsmatchen den nionde juni mellan Costa Rica och värdlandet Tyskland i München liksom finalen i Berlin en månad senare.

I rapporten resoneras också kring att den höga säkerheten kring VM:s samtliga 64 matcher kan skrämma bort eventuella terrorister från själva VM-arenorna. Istället pekar man på risken att extremisterna kan rikta sin uppmärksamhet mot de allmänna platser i de tolv VM-städerna där matcherna ska visas på storbilds-tv.

Den tyska regeringen har gång på gång kommenterat olika terrorspekulationer och understrukit att det inte finns några konkreta hotbilder mot VM.

”Förberett sig i åratal”

– Säkerhetstjänsterna har förberett sig i åratal för VM och har tagit med i beräkningen att de länder som tog del i kriget i Irak löper en särskild risk att ustsättas för islamistisk terrorism, sa Ingo Wolf, minister i delstaten norra Rhine-Westphalia till nyhetsbyrån AFP.

Tidigare har det amerikanska utrikesdepartementet utfärdat särskilda reseråd för amerikanska medborgare som tänker resa till VM i Tyskland. Inte heller de amerikanska myndigheterna har pekat på några konkreta terrorhot, men manar sina medbogare till stor försiktighet.

Robert Triches