Hittade kungspyton i sovrumsgardinen

NYHETER

”Som det känns nu vill jag inte bo kvar”

Foto: TORBJÖRN DENCKER/ HD
– Ormar är fenomenala på att gömma sig. De kan klara sig med minimal vätsketillgång och ingen mat, säger Magnus Lindqvist som fick rycka ut och ta hand om den meterlånga ormen.

Slavoljub Grujic, 38, fick en chock när han öppnade sovrumsdörren i morse.

Nerför gardinen slingrade sig en meterlång kungspyton.

– Jag blev rädd, mycket rädd, säger Slavoljub till Helsingborgs Dagblad.

Ormen kan ha funnits i lägenheten under en längre tid.

Slavoljub kom hem till lägenheten i Helsingborg sent i natt. På morgonen gick han över till sin mamma för att dricka kaffe. Väl hemma igen gjorde han den skräckfyllda upptäckten: En orm slingrade sig runt gardinen i sovrummet.

– Jag blev rädd, mycket rädd, säger Slavoljub till Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

Under sängen

Polisen kallades till lägenheten men de var lika rädda som Slavoljub. De ringde i sin tur Magnus Lindqvist på Tropikariet i Helsingborg. Han ryckte ut med en gång.

– Först såg jag ingenting, sedan pekade lägenhetsägaren under sängen. Jag kröp under och tog fram ormen, säger han, till aftonbladet.se.

Han konstaterade att det var en kungspytonorm av det mindre slaget. Ormen saknar giftkörtlar och dödar sitt byte genom att krama ihjäl det.

Hur kan den ha hamnat i lägenheten?

– Antingen har den förre hyresgästen haft den eller så kommer den från en annan hyresgäst. Det första alternativet är troligast.

– Ormar är fenomenala på att gömma sig. De kan klara sig med minimal vätsketillgång och ingen mat. Den kan ha funnits i en bokhylla, i en garderob, under ett kylskåp eller legat och tryckt bakom ett element.

Funderar på att flytta

Slavoljub Grujic flyttade in i lägenheten för knappt en månad sedan. Nu funderar han på att flytta.

– Jag får ta ett snack med hyresvärden. Som det känns nu vill jag inte bo kvar. Jag hade ormskräck redan innan och nu när de kommer in i lägenheten är jag ännu räddare, säger han till HD.se.

Ormen finns nu i tryggt förvar i Tropikariets karantänsrum.

Johanna Melén