al-Qiada bekräftar: Abu Musab al-Zarqawi död

NYHETER

al-Qaida-ledaren dödades i amerikanskt luftangrepp

1 av 3 | Foto: AP
Abu Musab al-Zarqawi.

Den ökände al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Zarqawi i Irak har dödats i ett amerikanskt luftangrepp, uppger Iraks premiärminister Nuri al-Maliki enligt den statliga tv-kanalen al-Iraqiyya.

– Vi har identifierat al-Zarqawi, säger amerikansk militär.

Rörelsen al-Qaida i Irak bekräftade på eftermiddagen på en islamistisk webbplats att al-Zarqawi är död, rapporterar Reuters. Och det döda ansiktet visades upp.

- Han har eliminerats, sa premiärminister al-Maliki på presskonferensen, varpå applåder utbröt i lokalen.

Strax därefter dödades minst 13 människor i ett prängattentat på en grönsaksmarknad i sydöstra Bagdad Ytterligare minst 28 skadades, uppger irakisk polis.

Attentatet ägde rum kort efter det att Iraks regering meddelat att den kände upprorsledaren Abu Musab al-Zarqawi har dödats.

Amerikanska helikoptrar besköt vid 18-tiden lokal tid i onsdags ett hus norr om Bagdad som den efterspanade terrorledaren befann sig i, uppgav den amerikanska tv-kanalen ABC. Tips från personer inom upprorsledarens egen organisation ska ha lett militären till platsen.

Enligt ABC skadades al-Zarqawi i bombattacken, varpå de amerikanska soldaterna överlämnade honom till irakiska myndigheter. Han dog senare av sina skador.

Den 38-årige jordanska terroristen har anklagats för att vara ledaren bakom det inhemska upproret mot USA i Irak. Han var också Usama bin Ladins närmaste medarbetare.

– Jag gratulerarar general Casey. Det här är ett stort steg för Nuri al-Malikis nya regering. I dag är en bra dag, säger den amerikanska ambassadören Sky News direktsändning fråb Bagdad.

Trots att ledaren för terrorismen i Irak är död kommert vi att fortsätta jaga terrorister, säger general George Casey själv.

De amerikanska styrkorna fick ett tips om var Abu Musab al-Zarqawi befann sig. Därefter agerade man.

Enligt AP hade USA utfäst en belöning på 20 miljoner dollar på al-Zarqawi. Han har flera gånger varit ansiktet utår på olika hot som skickats ut via videoband till olika medier.

al-Zarqawi har varit Iraks mest efterspanade man. Han har fått skulden för - och tagit på sig - nästan alla de blodigaste våldsdåden i Irak.

Bland de mest kända är de filmade halshuggningarna av flera kidnappade utlänningar och bombningen av FN:s högkvarter i Bagdad i augusti 2003, då bland andra FN-chefen Sergio Vieira de Mello dödades.

al-Zarqawi har också anklagats för att ha haft ett finger med i spelet i de spektakulära terrorattentaten i Casablanca, Istanbul och Madrid.

Vissa bedömare anser dock att hans betydelse för upproret i Irak har överdrivits.

Hösten 2001 uppges al-Zarqawi ha blivit av med ena benet i en amerikansk bombräd, varpå han flydde till Irak. I februari 2003 utpekades han av USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell i FN:s generalförsamling som ett exempel på en al-Qaida-anhängare som fått en fristad hos Saddam Hussein.

Läs mer:

Tidigare:

Patrik Andersson, TT