Antibiotika kan skada foster

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubblerar risken för missbildningar i hjärtkärl

Antibiotikapreparaten Ery Max och Abboticin, som i dag ges till gravida kvinnor, dubblerar risken för missbildningar i fostrets hjärtkärl, rapporterar Dagens Nyheters nätupplaga.

De två produkterna innehåller ämnet erytromycin, som har använts i Sverige sedan 1950-talet och som ansetts riskfritt att använda under graviditet.

Men en ny studie bland 1 844 svenska mödrar, som tog antibiotikumet under åren 1995 till 2002, tvingar Läkemedelsverket att ändra sin rekommendation till att erytromycin bör undvikas under tidig graviditet om det inte är absolut nödvändigt.

Av de 1 844 mödrarna fick 31 barn med missbildningar i hjärtats kärl. Bland samtliga 677 000 barn som föddes i Sverige under samma period var missbildningar betydligt mer sällsynta.

Lunginflammation, klamydia

Erytromycin skrivs ut till kvinnor med olika typer av infektioner. Lunginflammation, klamydia och luftvägsinfektion är några exempel.

Bengt Danielsson, en av författarna till studien som publiceras i tidskriften Reproductive Toxicology, betonar att missbildningar i hjärtats kärl är en ovanlig åkomma. Missbildningarna upptäcks normalt direkt efter födseln och opereras oftast.

TT

Publicerad: