Spionen: Jag skulle ta livet av en svensk

PARIS

En fransk agent erkänner att han utfört topphemliga operationer i Sverige.

Pierre Martinet berättar för Aftonbladet hur han kartlade en invandrare.

Allt var klart för att ta livet av honom.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
VÄNTADE PÅ KLARTECKEN Den förre franske agenten Pierre Martinet väntade på order från Frankrikes president för att verkställa sitt uppdrag: mordet på en invandrare i Sverige.

I Frankrike kallas det för Operation homo. Topphemliga agenter får order om att mörda någon som anses utgöra en fara för staten.

– Dödsoperationerna är inga fantasier. De finns verkligen. Den slutgiltiga dödsdomen kommer alltid från högsta ort, säger Pierre Martinet, före detta agent.

–Det finns bara en som kan fatta det beslutet. Det är statschefen.

Under långa år har Pierre Martinet arbetat i kärnan av Frankrikes topphemliga säkerhetstjänst, DGSE. Det har han nu skrivit en bok om, ”Un agent sort de l’ombre” – En agent träder fram ur skuggan.

Allt var förberett

– Vi försökte kartlägga måltavlans vanor. På så vis skulle ett annat lag eventuellt kunna neutralisera den fysiskt, säger Pierre Martinet.

–Men det betyder inte att det alltid går så långt, säger han.

En av agentens måltavlor var en namngiven svensk invandrare med algeriskt ursprung. Martinets uppdragsgivare påstod att mannen var en farlig islamist. Allt var klart för att ta livet av honom.

Pierre Martinet och hans kollega skickades upp till en förort, söder om Stockholm.

– Jag låtsades vara turist, berättar han.

Mellan 1998 och 2000 kom Pierre Martinet dit fyra, fem gånger. Där satte han upp illegal video-övervakning av bland annat komvux, liksom mannens hem.

Andra tog över

Agenten bodde på olika vandrarhem eller på Hotell Diplomat i Stockholm.

– Ibland var det svårt att jobba. Kylan gjorde att videokamerans linser immade igen. Snön gjorde det också omöjligt att skugga någon på nära håll, säger han.

När Pierre Martinet var klar tog andra vid.

– Vad som sen hände med måltavlorna tänker man inte på, ifall de har blivit ”behandlade” eller inte, säger Martinet.

Magnus Falkehed