Satt fast fyra dagar i bilvrak - med två döda

NYHETER

Kvinna satte sig i bil med full förare

Foto: Niobarnsmamman Ada Makiri satt fastklämd fyra dagar och tre nätter i denna kraschade Mitsubishi innan hon räddades.

Ada Makiri trodde aldrig hon skulle få se sina nio barn igen. Efter fyra dagar i ett bilvrak tillsammans med två döda kroppar blev hon räddad.

– Jag bröt min egen gyllene regel, jag satte mig i en bil med en full förare, säger hon.

Foto: AdaMakiri upptäcktes av en lastbilschaufför och räddades.

Ada Makiri, 43, jobbar som städerska i den nyzeeländska staden Upper Hutt. På söndagen träffade hon en gammal bekant, 45-årige Peter Hanawera Moke, som hon inte sett på flera år. Makiri, Peter och hans flickvän gick på fest och drack alkohol i flera timmar. När de satte sig i bilen skulle de bara åka 5 kilometer genom stan, men åkturen slutade över 50 mil hemifrån utanför staden Taupo.

– Jag försökte få honom att släppa av mig. Han körde alldeles för fort, säger hon.

"De var döda"

När olyckan inträffade rullade bilen ner tio meter för en slänt. Trots att de kört av den hårt trafikerade motorvägen var vraket kamouflerat av buskar och träd. Föraren och hans flickvän dog omedelbart.

– När jag vaknade upp såg jag att klockan på instrumentpanelen visade halv sex på morgonen. Jag satt fast i bilen och när jag sträckte ut handen för att känna på de andra kände jag att de inte hade någon puls. De var döda, berättar hon för The New Zeeland Herald.

Men det var bara början. Timmarna gick och Makiri pendlade mellan medvetslöshet och vaket tillstånd.

– Ibland kände jag att jag inte hade mycket mer att ge, jag trodde inte jag kunde fortsätta, men jag var fast besluten att stå ut så jag fick se mina barn igen, säger hon.

Det fanns varken mat eller vatten i bilen och Makiri puttade ut en tomflaska genom en trasig ruta och samlade upp regnvatten som hon sedan drack. Varje gång hon hörde en lastbil försökte hon skrika på hjälp. På natten blinkade hon med en liten ficklampa i hopp om att någon skulle se henne.

– Ibland såg jag hjärnspöken. Jag trodde jag var på jobbet men sedan ”vaknade” jag upp och befann mig fortfarande i samma sits, säger hon.

Hon skällde också på sig själv för att ha satt sig i den här situationen.

– Jag hade ett bra samtal med mig själv och jag tänkte på var och en av mina barn.

Bröt sin gyllene regel

När Ada Makiri väl blev räddad var det av en ren slump. En lastbil gick sönder på samma plats där sällskapets bil kört av vägen och när föraren Ross Hedley försökte laga lastbilen hörde han svaga rop på hjälp och han ringde ambulansen.

– Jag talade om att jag ville att han skulle hålla mig i handen, då skulle jag känna mig säker för någon hade kommit för att rädda mig till slut, säger hon.

Ada Makiri vilar nu ut på sjukhus och klarade sig undan med skador på huvudet och ansiktet. Hon säger att det kommer att ta längre tid att läka de känslomässiga såren, uppger The New Zeeland Herald.

Mest arg på sig själv är hon för att hon bröt sin gyllene regel. Den regel som hon försökt inpränta i sina barn - att aldrig sätta sig i en bil med en full förare.

– Jag gjorde precis det som jag sagt åt dem att inte göra, och då händer det här. Nu måste jag hålla huvudet högt och vara tacksam att jag fortfarande är här, säger hon.

Therese Holmberg,