”En djup kränkning”

NYHETER

Fildelarnas juridiske ombud tvingades lämna DNA-prov

En av de tre som greps vid razzian mot fildelare i går tvingades i samband med förhör lämna ett DNA-prov.

– Jag förstår inte vad det är de vill bevisa eller vad de ska med ett DNA-test till, säger Mikael Viborg till branschtidningen Säkerhet & Sekretess.

Foto: Mikael Viborg.

Mikael Viborg har fungerat som juridiskt ombud åt The Pirate Bay, och han hävdar själv att han inte har något att göra med själva verksamheten.

Viborg var en av de som greps vid Rikskriminalens jätterazzia i går. Han följde med till den lokala polisstationen där han förhördes helt kort.

Datorer i beslag

– Polisen gjorde även en hel del beslag hemma hos honom. Det var datorer, givetvis, men även en del övrigt, säger Mikael Viborgs juridiska ombud, advokat Ingvar Backman till aftonbladet.se.

Själv säger Mikael Viborg att han upplevde situationen som märklig. Och när kammaråklagaren meddelade att han fattat beslut om DNA-prov, blev han än mer upprörd.

– Ett DNA-test ser jag som en djup kränkning av mina grundlagsskyddade rättigheter, säger han till Säkerhet & Sekretess.

På fri fot

Enligt advokat Ingvar Backman är åklagaren i sin fulla rätt att besluta om DNA-prov om det finns skälig misstanke om brott, samt om straffskalan för det misstänkta brottet inkluderar fängelse.

– I övrigt vill jag inte uttala mig om förundersökningen, säger Backman till aftonbladet.se.

Mikael Viborg sattes efter förhöret på fri fot. Misstanken om brott mot upphovsrättslagen, alternativt medhjälp till brottet, kvarstår.

Läs mer:

Mia Carron