"Giftattack mot T-banan i London stoppad"

NYHETER

Stor terrorrazzia i London - polisen söker giftbomber i brittiska huvudstaden

Foto: Hela huset med brödernas lägenhet har evakuerats och förseglats av polisen. Lägenheten pekas ut som en hemlig giftfabrik och huset väntas förbli avspärrat i fyra dagar.

Giftgas skulle släppas ut i tunnelbanan.

Det tror polisen, som slagit till mot en hemlig giftfabrik i en lägenhet i London

- Vi är 100 procent säkra på att man planerade ett attentat, säger en polis.

Jakten på giftgas har samband med gripandet tidigare i veckan av två bröder i en lägenhet i London.

Bägge misstänks för förberedelse till terrordåd och den ene , en 23-åring, skottskadades i samband med gripandet.

- Vi har uppgifter som tyder på att en terrorbomb skulle detoneras, möjligen inom bara några dagar, säger en poliskälla inom Scotland Yard till brittiska Mirror.

Avspärrat i fyra dagar

Brödernas lägenhet pekas nu ut som rena giftfabriken.

Hela huset har spärrats av. Övriga hyresgäster har evakuerats och fastigheten ska enligt polisen förbli avspärrat i minst fyra dagar för en grundlig genomsökning.

Drygt 250 poliser, många i kemdykardräkter, deltog i tillslaget mot lägenheten på Landsdown road i Forest Gate i östra London.

Experter sökte ännu sent på lördagen igenom huset i jakt på kemiska vapen.

Sarin eller cyanid

- Uppgiften säger att det skulle handla om en explosion som spred giftgas på en plats där många människor vistas, så offren skulle andas in gasen med förödande konsekvenser, säger källan på Scotland Yard.

Enligt brittisk media söker polisen nu giftbehållare som redan kan vara utplacerade.

Var vill polisen inte berätta, men tunnelbanan pekas ut som ett mål - liksom en fullsatt pub i centrala London under fotbolls-VM.

- Vi vet inte om det skulle handla om självmordsdåd eller en anordning som skulle detoneras med fjärrkontroll. Vi hoppas att vi förhindrat en attack men om inte så kan något hända mycket snart, säger källan.

Enligt vissa uppgifter handlar det om sarin, samma dödliga nervgas som användes vid attacken i Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995.

Tolv människor dödades och flera tusen skadades i attacken. Bakom terrordådet stod domedagssekten Aum Shinrikyo. Giftsektens ledare, den då 40-årige Shoko Asahara, dömdes till döden.

Fakta

Caroline Olsson