Häktesvakt utnyttjade berusade kvinnor – fick fängelse

NYHETER

Hade sex med kvinnor i häktet

Den ena kvinnan var berusad och den andra knarkpåverkad när den 44-årige häktesvakten hade sex med dem i polisarresten. En 17-årig flicka var spiknykter när vakten tafsade på henne.

Nu döms mannen till fängelse i ett år och två månader.

Gemensamt för häktesvaktens offer är att de befunnit sig i en mycket utsatt position, enligt tingsrätten i Halmstad. Mannens tillvägagångssätt var snarlikt och i alla tre fallen tog han kontakt med kvinnorna efteråt.

Domstolen slår fast att 44-åringen gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Han ska också betala skadestånd på totalt 176000 kronor till de tre kvinnorna.

Lämna jobbet

Sexövergreppen skedde under 2004 när mannen jobbade som vårdare vid polisens arrest- och häktesavdelning i Halmstad. Han anmäldes först av den ena av kvinnorna och till en början togs anklagelserna inte på allvar. Men när ännu en kvinna berättade vad hon varit med om stärktes misstankarna mot mannen som tvingades att lämna sitt jobb.

En av kvinnorna hade druckit stora mängder whisky innan hon blev omhändertagen av polisen. Hon har berättat att hon vaknade på britsen i cellen av att mannen hade sex med henne. Dagen därpå kom 44-åringen på besök i hennes hem, något som slutade med att kvinnan greps av panik och fick föras till psykakuten.

Pussar och kramar

Den narkotikapåverkade kvinnan blev omhändertagen efter att själv ha kontaktat polisen när hon insåg att hon tagit för mycket amfetamin. Medan hon var inlåst i cellen ska hon ha blivit tvingad till oralsex av häktesvakten.

Den 17-åriga flickan blev utsatt för närmande i form av pussar och kramar sedan hon gripits i samband med en demonstration. Sedan dröjde det nästan två år innan hon anmälde mannen av rädsla för att inte bli trodd.

Tingsrätten ser mycket allvarligt på övergreppen eftersom kvinnorna inte hade någon möjlighet att värja sig. Själv har 44-åringen nekat till alla anklagelser.

Anna Nyberg/TT