Europa fick tillökning

NYHETER

Montenegro utropade sig till självständig stat

Montenegro utropade sig till en självständig stat på lördagskvällen. Det skedde sedan parlamentet i Podgorica hade antagit en resolution som godkände resultatet av folkomröstningen den 21 maj, enligt vilken en majoritet av invånarna stödde en upplösning av statsförbundet med Serbien.

Självständighetsförespråkarna kom till sessionen med röda rosetter på kavajslagen. Oppositionen, som ville behålla statsförbundet, bojkottade parlamentsmötet.

– Jag tillkännager att parlamentet i Montenegro har röstat för ett utropande av självständighet, sade parlamentets talman Ranko Krivokapic efter omröstningen.

– Republiken Montenegro är nu en självständig stat med full internationell och laglig legitimitet inom dess existerande gränser.

Tillkännagivandet möttes av rungande applåder från de församlade parlamentsledamöterna.

Följa FN

I den antagna självständighetsdeklarationen står bland annat att läsa att det nya landet på Balkan eftersträvar både EU- och Natomedlemskap samt att det ska respektera FN, EU och Europarådets principer.

Mötet avslutades med att nationalsången spelades och den rödgula flaggen hissades utanför parlamentsbyggnaden. Utanför parlamentet drog stora festligheter i gång och ett fyrverkeri brändes av.

Folkomröstningen för två veckor sedan visade att 55,5 procent av befolkningen vill att statsförbundet med Serbien blir upplöst. Stärkt av det mandatet reste Montenegros premiärminister Milo Djukanovic snabbt till Bryssel för att understryka sitt lands avsikt att bli medlem av EU och Nato. Han har också haft samtal med den serbiske presidenten Boris Tadic.

Kostunica vill bromsa

I Bryssel fick Djukanovic höra att han måste klara ut förhållandet till Serbien innan någon process om samarbete med EU kan komma i gång.

Den serbiske premiärministern Vojislav Kostunica tycks vara den ende som vill bromsa processen. Han sänder trots inbjudan ingen representant till ceremonin i Podgorica och har avstått från att uttryckligen godta resultatet av folkomröstningen. Kostunica har också betackat sig för hjälp från EU vid skilsmässan.

Reuters uppger att den montenegrinska statsledningen visserligen betraktar kvällens deklaration i parlamentet som startskottet för landets liv som självständig enhet men att den 13 juli, som redan är nationaldag, ska bli dagen för ett omfattande firande av självständigheten med utländska gäster på plats.

Montenegro

TT