Killar vill ha delad föräldraledighet

NYHETER

Tjejerna är inte lika positiva

Unga svenska killar ser delad föräldraledighet som en självklarhet.

De är till och med mer positiva än tjejerna.

Det visar Lunarstorms undersökning bland 1 200 ungdomar i åldern 15-22 år.

Foto: Lars Plantin och Carin Holmberg.

– Oj då, det var ovanligt, säger Lars Plantin som är filosofie doktor i socialt arbete, på Malmö högskola.

Han har skrivit en bok om mäns föräldraskap och har sett att även om många unga blir mer och mer jämställda så bryts det hastigt när de får barn.

– Då kommer alla om och men. Männen blir i-princip-män. Man är för delad vård men säger ”för just mig passar det inte så bra”, säger Lars Plantin.

”Roligt”

2001 lät Socialdepartementet göra en undersökning om ungdomars inställning till föräldraskap och vård av barn. Den visade att det framför allt var högutbildade tjejer som ville dela arbete och barnomsorg lika.

– Det är roligt att det är så många killar som ser det som självklart nu, men det intressanta är ju om det blir så i praktiken också, säger Carin Holmberg som är sociolog.

Unga inte mer jämställda

Hon låter inte alltför hoppfull. På 30 år har andelen föräldralediga dagar som tas ut av männen ökat från 0 till 17 procent.

– De har haft sedan 70-talet på sig. Vi kanske måste dra slutsatsen att män inte är intresserade av barn helt enkelt, säger hon.

Är ungdomar mer jämställda idag?

– Nej, det kan man inte säga. Om det varit så hade vi inte sett alla dessa våldtäkter och den förnedring som killar utsätter tjejer för i skolan. ”Vägra kallas hora-kampanjen” hade inte behövts, säger Carin Holmberg.

Arbetsgivarna motarbetar

– Unga är väldigt intresserade av jämställdhet och det går åt rätt håll, men i praktiken fungerar det inte alltid, säger Lars Plantin.

Det största hindret enligt honom är arbetsgivarna.

– De har inte hängt med. 95 procent av arbetsgivarna motarbetar dem som vill ta ut föräldraledighet trots att det är ett lagbrott.

Resultatet av undersökningen

Så tycker partierna

Ska ännu mer av föräldrapenningen bindas till pappan?

Karin Abrahamsson ([email protected])