Oseriös läkare varnas – kan fortsätta

NYHETER

Säljer naturläkemedel till svårt cancersjuka

Göteborg

En uppmärksammad privatläkare i Göteborg som rekommenderar och säljer naturläkemedel till svårt cancersjuka patienter har varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Därmed kan mannen fortsätta sin verksamhet - men nya anmälningar behandlas.

- För att vi ska kunna ta ifrån honom hans läkarlegitimation krävs först ett yrkande från Socialstyrelsen, säger Annika Marcus, HSAN:s ordförande, till TT.

Läkaren, som tidigare fått två HSAN-varningar, uppmärksammades i ett tv-program i april. Där filmades han med dold kamera av en inskickad person som uppgav sig lida av elakartad lymfcancer. Läkaren sade att oftast orsakas en "åkomma" av en svampinfektion, att svampar finns i lymfvätska - och sedan säljer läkaren "mögelhämmande" blåbärsextrakt, pepparrot, gurkmeja och nässlor till personen för 8 273 kronor, långt dyrare än i en hälsokostaffär.

"Mikrobiologisk ohyra"

Denna gång var läkaren HSAN-anmäld av dottern till en svårt sjuk tidigare cancerpatient som avled i oktober 2005. I ett par veckor gick patienten på läkarens kur av korallmineraler, vitaminer och svavel som gav henne svåra magsmärtor i slutet av livet.

I sitt mycket långa svar till HSAN lägger läkaren ut sina egna teorier om orsaken till sjukdomar och hur de ska behandlas. Han skriver att teorierna bygger på "min blodmikroskopering" och mannen tar bland annat också upp den "mikrobiologisk ohyra" som attackerat den aktuella patientens vävnader.

Visst kan hans terapier tyckas vara dyra, skriver läkaren. Men han påminner också om att med "resa och uppehälle till en privatklinik utomlands skulle en liknande kur kosta betydligt mer".

HSAN:s bedömning är betydligt kortare. Nämnden finner att läkarens teori om behandlingsprocessen "inte är biomedicinskt möjlig". Hans "handpåläggning" av kvinnans svåra tillstånd saknar också "vetenskaplig förankring".

"Nära ett beslut"

Han kan nu fortsätta. Men i mars lämnade Socialstyrelsen ett ärende mot läkaren till sitt vetenskapliga råd. Svar kom i april, och nu ska Socialstyrelsen överväga att begära att hans läkarlegitimation dras in.

- Vi är mycket nära ett beslut. Vi kan vara klara i morgon (torsdag), säger Göran Mellbring, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg, till TT.

Om en sådan begäran kommer går den till HSAN för ny utredning. Sedan kan HSAN:s beslut överklagas till länsrätt, kammarrätt och Regeringsrätt.

Medicinen läkaren skrev ut har han tagit fram själv, uppger Sveriges Radio Göteborg.

Tomas Bengtsson/TT