Berusad förare körde ihjäl tre ungdomar

NYHETER

Nu kämpar föräldrarna för de döda barnens rätt

1 av 4 | Foto: Jeepen som mejade ner de tre ungdomarna.

Vansinnesfärden kostade tre unga människor livet.

Den skyldige föraren var kraftigt berusad.

Ändå går han fri - tack vare en dyr advokat.

– Enligt vittnen fördes bilens passagerare till sjukhus före de skadade barnen, säger Nikolaj, pappa till den dödade Tolja, i tidningen Novaja Gazeta.

Olyckan hände sent på kvällen den 30 oktober 2005 i centrum av staden Voronezj i västra Ryssland. Jeepen, en Ford Scape, flög i hög hastighet upp på trottoaren och mejade ner tre tonåringar – Tolja, Andrej och Julia. Tolja hamnade på motorhuven och släpades med 83 meter. Sedan kördes han över igen. Tolja dog omedelbart. Andrej avled i ambulansen och Julia senare, på sjukhuset.

De tre passagerarna i jeepen skadades också och hämtades av ambulans. Enligt vittnen till händelsen togs bilpassagerarna om hand före de svårt skadade ungdomarna. Passagerarna var enligt vittnen kraftigt berusade. Ändå hade föraren sinnesnärvaro nog att omedelbart kontakta sin advokat, Fedosejev.

Ett glas öl

Utredningen av olyckan är – enligt tidningen Novaja Gazeta – under all kritik: Det saknas en ordentlig beskrivning av olycksplatsen. Ingen har kontrollerat hur mycket föraren hade druckit. Hans egna uppgifter om att det bara rört sig om ett glas öl har godtagits. Advokat Fedosejevs förklaring till olyckan är att hans klient helt enkelt förväxlade broms- och gaspedalerna.

Föräldrarna till de dödade ungdomarna har själva försökt ta reda på vad som egentligen hände. De har bland annat pratat med vittnen som såg hur jeepens förare tillbringade timmarna före dödskörningen.

Tillsammans med sina vänner hade han varit på ett vattenland och roat sig. Det hade blivit en hel del alkohol och när trion skulle åka därifrån uppmanades de av personalen att lämna bilen och ta taxi istället. De struntade i rådet.

Katastrofen var ett faktum.

Tog blodprov

– I jeepen fanns några flaskor vodka, badkvastar, säger Inna Jelisejeva, mamma till den dödade Andrej, till Novaja Gazeta.

– Vi fick höra att personalen på sjukhuset dit den skadade föraren kördes tog blodprov på honom för att se hur mycket han druckit. Men när sjuksystern gick genom sjukhuskorridoren med provsvaret i händerna möttes hon av två skumma typer som beordrade henne tillbaka in till laboratoriet.

Uppgiften om att föraren endast druckit ett glas öl är den information som gäller. Utan att ha fått läsa hela förundersökningen uppmanades föräldrarna att skriva under och godkänna den. Vid ett tillfälle har de fått träffa förarens advokat, Fedosejev.

Bunt med sedlar

– Han försökte truga på oss 30 000 rubel för Julias vårdkostnader, säger Olga Janova, Julias mamma.

– Han drog upp en bunt med sedlar ur kavajen och räckte fram.

Föräldrarna har vänt sig till flera olika instanser för att få till stånd en ordentlig utredning kring olyckan och en rättegång där föraren ställs till svars. Fortfarande har ingenting hänt och föräldrarna misstänker att domstolen har mutats. Det ryktas, skriver Novaja Gazeta, att antingen föraren eller hans advokat är släkt till den lokala domstolens ordförande.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland