Första självmordsattentatet i Israel efter Gazauttåget

NYHETER

”Massiv förödelse” på marknad i Hadera

En palestinsk självmordsbombare dödade minst fyra personer i Hadera i norra Israel på onsdagen.

Islamiska jihad tog på sig skulden för attacken, som var den första sedan Israel slutförde sitt uttåg från Gazaremsan.

Explosionen inträffade intill en falafelkiosk på marknaden i Hadera, som ligger invid kusten nära gränsen till den ockuperade Västbanken. Minst 30 personer skadades i dådet.

Alla vägar in i och ut ur Hadera stängdes av, och israeliska Kanal10 uppgav att polisen jagade en bil som flytt från platsen.

I ett telefonsamtal till AFP uppgav Islamiska jihad att attentatet var hämnd för att Israels militär i söndags dödade Louai Saadi, rörelsens militäre ledare på Västbanken.

Fördömer

Efter den dödsskjutningen har palestinier avlossat raketer mot Israel, som har svarat med artilleri och stridsflyg de senaste dagarna. Skottväxlingen har dock inte dödat någon.

Palestinska myndigheten (PA) fördömde omedelbart sprängdådet i Hadera. Israels regering anklagade PA för att inte göra något för att stoppa de väpnade grupperna.

Självmordsattacken var den första i Israel sedan den 28 augusti. Då sprängde en palestinier sig till döds i Beersheba i södra Israel, dock utan att döda någon annan än sig själv.

Uttåg

Några veckor senare avslutade Israel sitt tillbakadragande från Gazaremsan. Väpnade palestinska grupper har sagt att deras kamp skulle fortsätta på Västbanken.

Till skillnad från Hamas och övriga har Islamiska jihad gång på gång kränkt den informella vapenvila som råder sedan åtta månader. Gruppen utförde en självmordsbombning i Netanya i somras, och dess medlemmar har jagats intensivt av Israels militär.

Runt norra Västbanken har Israel nära nog färdigställt sin kontroversiella barriär, som ska hålla terrorister ute men som palestinierna anser stjäl deras mark.

Vid attentatet i Netanya hävdade Israel att gärningsmannen hade rest en omväg via Jerusalem för att nå kuststaden, som ligger nära Hadera.

TT-Reuters