Nyheter

Tonårsparet planerade morden i veckor

NYHETER

Rättegång om Gislavedsmord inledd

Med ansiktena dolda under tröjor kom den 17-åriga flickan och hennes 18-årige pojkvän till Värnamo tingsrätt på torsdagen.

De erkänner att de mördat mamman och skadat pappan och systern.

Hela flickans familj skulle dödas för att paret skulle få ut arvet.

Den 17-åriga flickan och hennes pojkvän är misstänkt för mord och mordförsök.
Den 17-åriga flickan och hennes pojkvän är misstänkt för mord och mordförsök.

Den 17-åriga flickan satt blek och med luggen hängandes ner över ögonen när rättegången mot henne och den 18-årige pojkvännen inleddes. Hon tittade ner i bordet och nickade bara till svar när domaren frågade om hennes födelsedatum.

Pojkvännen såg sammanbiten ut och svarade på domarens frågor.

Båda står åtalade för mord, mordförsök och stämpling till mord. Via sina försvarsadvokater erkände de gärningarna inför rätten.

Stängda dörrar

Tingsrätten beslutade på begäran från parets advokater och systerns målsägandebiträde att förhören med dem ska hållas inom stängda dörrar. Övriga delar av rättegången var öppen.

Systern satt tillsammans med övriga anhöriga på raden längst fram i rättssalen och lyssnade på åklagarens beskrivning.

Kammaråklagare Anders Brokelind berättade om hur paret i flera veckor planerade att mörda flickans familj. Tre äldre syskon, mamma, pappa och mormor skulle dödas så att paret skulle få ut hela arvet eftersom de behövde pengar.

Paret, som bodde hos mannens pappa i Stockholm, isolerade sig helt från omvärlden och letade mördare via internet. De erbjöd en miljon kronor och fick bland annat kontakt med en man i Göteborg som gjorde en polisanmälan. Den anmälan blev dock liggande hos polisen i Jönköping vilket har lett till en utredning om tjänstefel.

Den 19 april bestämde de sig för att utföra morden själva. De köpte hammare och kniv och tågbiljett från Stockholm till Gislaved.

Alla sov

De smög in i familjens hus när alla sov. Mannen attackerade mamman och pappan med hammaren. Mamman dog av sina skador, medan pappan fick livshotande skador. Flickan angrep sin syster, som lyckades fly in till en granne.

Paret greps några timmar efter mordet i närheten av järnvägsstationen efter att de dumpat hammaren och kniven och de blodiga kläderna. Mannen hade då ringt sin pappa och berättat vad de gjort.

Båda anses lida av en allvarlig psykisk störning och är i behov av vård enligt den rättspsykiatriska undersökningen. De träffades genom internet för snart två år sedan.

Eftersom flickan anses lida av en allvarlig psykisk störning kan hon komma att ärva sina föräldrar även om hon fälls för morddramat.

Leif Brändström/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter