Spionage på högsta nivå skakar Grekland

NYHETER

Politiker och fredsaktivister avlyssnade under OS i Aten 2004

Aten/Bryssel

Grekland skakas av en mystisk spionskandal.

Såväl politiska högdjur som fredsaktivister avlyssnades i samband med OS i Aten 2004.

Misstankar riktas nu mot USA.

Bland de som fått sina mobiltelefoner avlyssnade finns premiärminister Kostas Karamanlis och EU:s miljökommissionär Stavros Dimas, men även freds- och människorättsaktivister, arabiska tv-kanalen al-Jaziras korrespondent, samt flera människor med arabiskt ursprung.

Grekiska medier anklagar nu USA för att vara boven i vad som döpts till "Grekiska Watergate".

"Amerikanskt spionage mot Grekland", löd krigsrubrikerna på vänstertidningen Avgis omslag på fredagen. Anklagelsen mot USA upprepades även i andra dagstidningar, som hänvisar till att avlyssningen dirigerats via en antenn i det kvarter där den amerikanska ambassaden, men även andra diplomatiska beskickningar är belägna.

Avancerat spioneri

Oppositionen var inte sen att angripa den konservativa regeringen. Socialistpartiet Pasok, vars ledare också drabbats av avlyssningen, hävdar att regeringen visat sig "oförmögen att skydda medborgarna från kränkningar av deras grundläggande rättigheter".

Tillfrågad om Grekland ansåg att USA var ansvarigt för den illegala avlyssningen sade regeringstalesmannen Theodoros Roussopoulos:

- Nej!

USA har inte kommenterat avslöjandet, men det står klart att det rör sig om en tekniskt avancerad spionoperation där samtal uppsnappats via en dold programvara i mobiloperatören Vodafones system. Företaget uppges dock inte ha medverkat i spionaget, som uppdagades när Vodafone undersökte klagomål från kunder som klagade på försvunna sms-meddelanden.

Militärer buggade

Grekiska myndigheter har under en tid försökt utröna vem som ligger bakom den illegala buggningen och på fredagen inleddes en brottsutredning.

En talesman för EU-kommissionen sade sig vara övertygad om att inga EU-hemligheter röjts i samband med avlyssningen. Den grekiska försvarsmakten, vars toppchefer buggats, hävdar att landets nationella intressen inte skadats.

TT-AFP