Finlands sak är...USA:s

NYHETER

Amerikanska tv-stjärnor tar ställning - i finska valet

1 av 2 | Foto: "TARJA, TARJA" I en sketch sitter programledaren Conan O"Brien vid ett bord och konstaterar att Finland blivit bättre under Tarja Halonen. Efteråt ropar studiopubliken taktfast: "Tarja, Tarja."

HELSINGFORS

Finland går som en följetong genom de populäraste amerikanska talkshowerna.

Programledaren Conan O"Brien blandar sig nu i Finlands presidentval - och gör reklam för Tarja Halonen.

Allt började av en slump. Conan O"Brien som gör USA:s tredje största talkshow, enligt tittarsiffrorna, upptäckte att han hade många finska tittare.

Det fick honom att först jämföra sitt utseende med Tarja Halonens, bägge är rödhåriga, och förklara att det stora antalet finska tittare måste bero på att finnarna tror att det är deras president som gör talkshow i amerikansk tv.

I följande program sa O"Brien att hans program ställer sig bakom Tarja Halonens kampanj för återval.

Finland har presidentval i januari.

Talar obegriplig finska

I en reklamsnutt för Halonen sitter O"Brien runt frukostbordet och talar obegriplig finska med en finsk musiker som på kort varsel kallades in via ambassaden.

Paret konstaterar att antalet mord gått ner från två till ett under Halonens tid som president och att hon därför bör omväljas.

Efter detta ropar studiopubliken taktfast "Tarja, Tarja" medan bilder av Finlands president visas upp.

Letterman hakar på

CBS ville inte vara sämre. David Letterman som gör USA:s näst största talkshow svarade med att kalla in en finsk kvinna som öser ur sig alla kända finska svordomar.

David Letterman förklarar att CBS förbjuder kraftuttryck i programmen, därför har han beslutat att alla svordomar nu ska gå på finska.

Men nu verkar amerikanerna ha fått en överdos av det finska.

På O"Briens hemsida frågar en tittare om någon saluför t-tröjor med texten "I hate Finland".

Staffan Bruun