De bjuds på lyxresan

NYHETER

Reinfeldt tar med sig barn och fru till konferens i turistparadis

Foto: TALAR FÖR NÄRINGSLIVSTOPPAR WOW Topkai Palace (bilden ovan) är bara en av flera luxuösa hotellanläggningar i turkiska semesterorten Antalya. Var deltagarna i Fritt Näringslivs seminarium ska bo är dock fortfarande hemligt.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt och centerpartiets ordförande Maud Olofsson låter sig bjudas till den turkiska semesterorten Antalya.

Inbjudare: Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Och deltagarlistan över närvarande politiker är hemlig.

29 oktober till 5 november, parallellt med den socialdemokratiska partikongressen, står Stiftelsen Fritt Näringsliv som värd för ett veckolångt seminarium nära den populära semesterorten Antalya i södra Turkiet.

I styrelsen för Fritt Näringsliv sitter bland andra Göran Tunhammar, Jens Spendrup och Agneta Dreber.

Deltagare är näringslivstoppar, borgerliga politiker, lobbyister, professorer och forskare.

Årligt seminarium

Temat för seminariet är företagande under rubriken ”En ny svensk utvecklingskraft”.

– Vi arrangerar ett sånt här seminarium årligen. Tidigare var vi på Kanarieöarna, säger Cecilia Stegö Chilò, vd för Fritt Näringsliv.

– Eftersom det alltid ligger under höstlovsveckan kan man ju också ta barnen med sig.

Cecilia Stegö Chilò vägrar att berätta vilka politiker hon som värd för seminariet bjudit in. Men Aftonbladet kan avslöja att en rad ledande borgerliga politiker tackat ja. Med moderatledaren Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Reinfeldt är inbjuden för att hålla ett tal och tar hela familjen med sig till Antalya.

– Familjen Reinfeldt betalar för Filippa och barnen. Och Fredrik betalar själv sitt uppehälle där nere, säger Ulrica Schenström, moderaternas presschef.

”Inte konstigt”

Centerledaren Maud Olofsson åker också, men stannar bara halva tiden.

– Det är inte konstigare än att jag håller tal i Göteborg eller Bratislava. Under ett års tid har jag nu argumenterat för fler jobb och fler företag i Sverige.

Maud Olofsson ska föreläsa under två dagar.

Rubriken för hennes andra föredrag ”Så vinner vi valet 2010” bygger på en borgerlig valseger nästa höst. Och vad som då behöver göras för att vinna även en andra mandatperiod.

– De står för resa och hotell. Jag försöker alltid vara noga med att undvika att skattebetalarna belastas, säger Maud Olofsson.

Andra ledande borgerliga oppositionspolitiker som också reser för att mingla i solen i Turkiet är Karin Pilsäter, ekonomisk talesperson för folkpartiet, och hennes kollega inom kristdemokraterna, Mats Odell, som uppger att han står för hela notan själv.

Även Chris Heister, moderat oppositionslandstingsråd i Stockholm, kommer.

Leif-Åke Josefsson