Livat ute på Landet

NYHETER

Baren håller högsta kvalitet – men matsalen är ojämn

1 av 4

Nu vallfärdar även inbitna Söderbor till förorten. Här är mysfaktorn hög men maten onödigt krånglig.

Telefonplan är hett. Sedan Konstfack flyttade ut hit och krogen Landet öppnade mittemot har förorten fått ett sällsynt uppsving.

Numer behöver mat- och drinksugna Kransenbor inte längre hoppa på t-banan in till stan. I stället är det stadsborna som söker sig hit.

Och nog är Landet ett vattenhål alltid. Med de mörka, murriga väggarna och kulörta lyktorna känns det som vi hamnat på en härlig augustifest på kompisens torp.

Husmanskosten bäst

Tyvärr lever inte maten riktigt upp till den gemytliga stämningen. Menyn är onödigt pretentiös och krånglig. Trist att Landet hakat på cross-over-hysterin i stället för att köra landsbygdskonceptet fullt ut. Nu är menyn ojämn men det är just med husmanskosten och de mustiga kötträtterna som restaurangen lyckas bäst.

Godast till förrätt är silltallriken för 74 kronor, fint serverad med kumminknäcke och västerbottenost. Men delikatessen löjrom slarvar Landet bort genom att servera den med alltför smakrika tillbehör som syrad gurka.

Fisken smakar trist

Varmrätterna är också svajiga. Här är köttet säkrare kort än fisken. Allra mest gillar vi den möra vildanden som serveras med fina puylinser och en mustig sherryvinägersky (182 kronor). En riktig höjdare.

Torsken med rotfrukter (184 kronor) smakar dock överkokt och trist. Medan höstäpplet med vanilj- och färskostcréme till dessert snabbt får oss på gott humör igen.

Barhäng på Landet håller högsta kvalitet. Med en mer robust meny och mer uppmärksam service har matsalen all potential att nå dit också.

Matombudsmannen