Bonden hittade sin dräktiga ko död – hade fått gren genom sig

avMalin Wigen

NYHETER

Danmark skakas av ett fall av djurmisshandel där en dräktig ko hittats död efter att någon spetsat den med en gren genom livmodern.

– Det här är djurmisshandel av den värsta sorten, säger polisen Anders Schütt till Helsingør Dagblad.

Det var i början på veckan som den danske lantbrukaren Lars Wichmand från Dyresögaard i Helsingör hittade en av sina kor död, skriver Helsingør Dagblad.

Kon hade gått en lång och smärtsam död till mötes efter att fått en gren på 65 centimeter upp genom sin livmoder och fostret i sin mage – kon var nämligen dräktig.

– Det finns vissa perversa människor som känner någon form av nöje att göra så här mot en ko. Men det är omöjligt för mig att fatta det, säger han till tidningen.

Den chockade bonden har aldrig varit med om detta förr. Han är rädd att kon har lidit i ett dygn innan den till slut dog av sina skador. Efter att han hittade kon så kontaktade han en veterinär som i sin tur kontaktade polisen – vilka ser allvarligt på det inträffade.

– Det här är djurmisshandel av den värsta sorten. Därför finns det i stort sett ingen skillnad för hur vi undersöker fallet, i jämförelse om det varit en människa, säger den danske polisen Anders Schütt till Helsingør Dagblad.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.

Ser allvarligt på fallet

Enligt honom så använder man sig av samma procedurer som i ett brottsmål, detta inkluderar sökning efter spår och förhör. Dessutom har kon obducerats på en lantbrukshögskola. Man väntar än på svar från obduktionen.

– Därför kan inte säga exakt när kon fick pinnen i sig. Men misstanken är att den dog av inre blödning.

Kons smärtsamma öde har fått många att reagera och vilja bidra med hjälp.

– Det är känslosamt när ett djur blir misshandlat. Det är svårt att föreställa sig vad som går igenom sinnet hos människor som gör det, säger Anders Schütt.

Polisen känner inte till några liknande fall. Och inte heller finns det misstanke om någon serieförbrytare. Straffet för djurplågeri är minst ett år i Danmark, enligt Anders Schütt. Som högst kan straffet bli två år om det finns förvärrade omständigheter i fallet om det är av grymmare karaktär. Nu vill de att folk som sett eller hört något om händelsen kontaktar dem, skriver Helsingør Dagblad.

Djurplågeri – så säger lagen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM