Stjärnkrögare begär lyxkrog i konkurs – ”Funkar inte”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

NYHETER

En stjärna har slocknat på Stockholms restauranghimmel.

Under torsdagen begärdes stjärnkrogen Esperanto och systerrestaurangerna Imouto och Shibumi i konkurs av OS-belönade krögaren Sayan Isaksson.

– Det stämmer. Ekonomin har inte gått ihop, säger han till Aftonbladet.

Beskedet om att de tre restaurangerna som ingår i Esperanto Group stänger med omedelbar verkan kom under torsdagen då den tidigare Nobelkocken och stjärnkrögaren Sayan Isaksson begärde dem i konkurrs.

– Det beror på att vi har haft en ojämn beläggning som inte har täckt kostnaderna. Egentligen är det enkel matte. Vi har haft utgifter som inte har täckts av inkomsterna och då går det inte ihop, säger gan till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Per-Olof S nn s / AFTONBLADET / 7240
Stjärnkrögaren Sayan Isaksson.

Sveriges 3:e bästa restaurang

Så sent som i mars i år hamnade Esperanto för 7:e året i rad i topp 3 över Sveriges bästa restauranger. Esperanto har dessutom haft en stjärna i Guide Michelin sedan 2007 och sushibaren Imouto fick sin år 2017.

Trots det går inte ekonomin ihop enligt Sayan Isaksson, som tidigare lagt ned restaurangen Råkultur.

– Givetvis kostar det att jobba med de bästa råvarorna men det handlar också om att det är väldigt hård konkurrens i Stockholm. Helt ärligt tror jag inte att det handlar om segment eller stjärnor utan om att det just nu är en överetablering där människor flockas kring nyöppningar och kommer och går. Det är tufft.

Oklar framtid

Vad som väntar i framtiden för den OS-vinnande kocken är i nuläget oklart.

– Jag är kock och älskar att laga mat så det kommer jag inte att sluta med. Däremot håller jag på med en hel del administrativa bitar nu som är betungande. Men jag kommer inte att vara arbetslös, säger Sayan Isaksson avslutningsvis.

De planerade sommarrestaurangerna “Sommarsalongen” och ”Shibumis Backyard BBQ” kommer därmed inte heller att vara öppna under sommaren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN