Jobba med djur eller natur – det hade kronprinsessan velat göra om hon inte varit kunglig

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals människor firade kronprinsessan Victorias 41-årsdag på Solliden, Öland. Kronprinsessan gick runt bland besökarna i flera timmar, tog i hand och tog emot presenter. Till Aftonbladet berättade hon att födelsedagar gör henne eftertänksam.

– Man stannar upp lite i vardagen, tänker till och reflekterar. Att få tid till att uppskatta det man har, säger kronprinsessan Victoria.

Födelsedagsfirandet på Solliden inleddes med att kung Carl Gustaf hyllade sin dotter med ett tal. Han berömde kronprinsessan för hennes strävan att lära känna Sverige genom sina vandringar.  Sedan stämde han upp i allsång med publiken till ”Ja må hon leva”.

Kronprinsessan Victoria, som för dagen var klädd i en ljusrosa klänning, tackade innerligt för gratulationerna.

– Kära vänner och Sollidenbesökare tack för att ni alla är här i dag. Varje år blir jag lika förvånad att så många väljer att komma hit i dag på min födelsedag. Det gör mig väldigt varm i hjärtat. Det betyder väldigt mycket, sa kronprinsessan.

Lilla prinsessan Estelle höll sig nära sin mamma under talet. När kronprinsessan var klar böjde hon sig ned och kysste Estelle på pannan.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo

Tog emot presenter

Nu började en lång vandring längs med staketet för att hälsa på en stor del av alla tusentals besökare som kommit för att fira kronprinsessan. Tålmodigt gick hon runt och tog i hand och tog emot allt från teckningar till armband och tavlor.

Prins Oscar, 2 år, hade spring i benen och passade på att spela boll på gräsmattan med både prins Daniel och hovfolk. Han var så ivrig att han trillade flera gånger över den rödgulsvarta bollen. Men var snabbt uppe på benen igen.

Prinsessan Estelle visade upp en hjälpsam sida och hjälpte hovets personal att bära in presenter i slottet. Den 21 augusti börjar hon i förskoleklass på Campus Manilla.

Estelle ser fram emot att börja skolan

Kronprinsessan berättade för Aftonbladet att Estelle är riktigt sugen på att börja skolan.

Hur ser Estelle på det här med att börja skolan?

– Med spänning. Hon är redo. Ni får följa henne, sa kronprinsessan.

Estelle har redan börjat öva inför skolstarten avslöjade drottning Silvia.

– Hon har börjat läsa och skriva. Hon ser väldigt mycket fram emot det, sa drottning Silvia.

”Tycker om människor”

Kronprinsessan Victoria berättade att födelsedagar ger tid för reflektion och att stanna upp och njuta av det man har.

Om du inte hade varit kronprinsessa – vad hade du velat arbeta med då?

– Den frågan får jag lite då och då. Jag tycker väldigt mycket om människor, djur, natur och miljö. Så det skulle väl ha något med det att göra. Men jag vet inte, sa kronprinsessan Victoria.

Fortsatte på Borgholm

Firandet fortsatte under lördagskvällen på Borgholms IP. Där anlände kungafamiljen i två öppna vagnar dragna av hästar. Nu kom också prins Carl Philip med hustrun Sofia och prinsessan Madeleine med maken Chris O’Neill.

Under kvällen underhöll artister som Alexander Rybak, Peter Jöback och Jessica Andersson. Kalle Moraeus var konferencier.

Både drottning Silvia och Victoria var klädda i folkdräkter. Lilla prinsessan Estelle hade en mönstrad klänning på sig och satt mellan sin mamma och pappa.

Prinsessan Estelle viftade lite med benen och gäspade upprepade gånger. Kronprinsessan höll henne stundtals i handen och såg ömt på henne.

Delade ut Victoriastipendium

Under kvällen fick årets Victoria stipendiat, längdskidåkaren Stina Nilsson, ta emot sitt pris. På plats fanns också Ingemar Stenmark som var den förste Victoria stipendiaten. Han fick priset 1979.

– Jag var väldigt stolt över att få priset. Jag vill även tacka Kay Wiestål som satte igång allt. Det är många idrottare som har varit glada över att ha fått priset, sa Ingemar Stenmark. 

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM