Full kapten greps på kemtanker

NYHETER

Kaptenen på en kemtanker på väg mot Stenungsund har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri.

– Han var jättefull hela dagen i går och vi har ännu inte kunnat hålla något förhör med honom, säger Kalle Isaksson, förundersökningsledare på kustbevakningen Sydväst i Göteborg, till TT.

Vid kustbevakningens kontroll hade kaptenen 1,2 promille i utandningsluften. Fartyget var lastat med 15 000 ton nafta – en produkt som är skadlig för både människor och miljö, uppger Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Nafta är en oljeprodukt som är lättantändlig och orsakar långvariga skador på djur och natur om det kommer ut i vattnet.

”Kraftigt berusad”

Tankfartyget Stenberg, 144 meter långt och 23 meter brett, var på väg till Stenungsund från Ventspils i Lettland. På sådana fartyg är det lotsplikt, vilket innebär att en lots måste ombord för att ta in båten säkert till kaj.

Men när lotsen kom ombord tidigt i går morse upptäckte han att befälhavaren var kraftigt berusad och inte i stånd att framföra fartyget. Lotsen beslöt då att ankra fartyget och larma Kustbevakningen.

Kustbevakningen har inlett en förundersökning och lämnat över ärendet till åklagare. Befälhavaren, som är anhållen och befinner sig i arresten hos polisen i Uddevalla, kommer att förhöras av Kustbevakningen under tisdagen.

”Jättefull hela dagen”

Befälhavaren var redlöst berusad när lotsen och något senare kustbevakningens folk kom ombord.

– Han var jättefull hela dagen i går och vi har ännu inte kunnat hålla något förhör med honom, säger Kalle Isaksson, förundersökningsledare på kustbevakningen Sydväst i Göteborg, till TT.

Lotsen vägrade ta in fartyget med en befälhavare i det tillståndet. I väntan på kustbevakningen ankrades fartyget upp. Därefter fick överstyrmannen på båten ta över befälhavarskapet och båten kunde tas in till kaj i Stenungsund.

– Det är först där vi kunde ta honom av fartyget på ett säkert sätt och genomföra bevisprov. Det fanns ingen möjlighet att ta honom av fartyget tidigare eftersom han var så pass berusad, säger Isaksson.

Under tisdagseftermiddagen hoppas man kunna hålla ett förhör.

TT