Expert: ”Det är fullständigt livsfarligt”

avEmma Kirkhoff

Allergiexperten är kritisk till märkningen av livsmedel som innehåller nötter.

Varor man inte tror ska innehålla nötter kan göra det för att få bättre konsistens.

– Det absolut farligaste är när man inte kan känna smaken av nötter, säger läkaren och professorn Magnus Wickman.

Professor Magnus Wickman.

Enligt Livsmedelsverkets och EU:s regler måste alla ingredienser i ett livsmedel anges på förpackningen. Detsamma gäller tillsatser i maten, där det också tydligt ska framgå om varan kan innehålla ett allergiframkallande ämne.

Magnus Wickman jobbar som läkare vid Sachsska barnsjukhuset och allergiprofessor vid Karolinska Institutet. Han tycker att livsmedlen i våra butiker i allmänhet är väl märkta.

Får i sig av misstag

– Men det kan finnas nötter i livsmedel som man absolut inte förväntar sig och då blir det farligt. Det finns till exempel en tomatsås som innehåller cashewnötter för att konsistensen ska bli bättre. Vem hade kunnat tro det? säger han.

Magnus Wickman berättar att man fått in flera patienter på sjukhuset som fått i sig nötter på det sättet. Ett annat vanligt exempel är pesto, som ibland kan innehålla cashewnötter i stället för pinjenötter.

– Man har handlat i god tro och fått i sig nötter av misstag.

”Det absolut farligaste”

När nötter finns som en tillsats i ett livsmedel är det extra farligt. Är det hela nötter märker den som är allergisk dem i tid - men inte om de är nermalda.

– Det absolut farligaste är när man inte kan känna smaken av nötter. Då får man inte heller varningssignaler förrän man har ätit en ordentlig portion. Det är extremt ovanligt att man reagerar på en minimal mängd som man fått i sig av misstag.

Magnus Wickman tycker att livsmedlen borde märkas tydligare.

– Jag tycker att det ska synas i innehållsförteckningen om varan innehåller nötter. Det ska sticka ut, inte stå i microtext långt ner.